Investeren in vastgoed kan nu ook met kleine portemonnee

Er is steeds meer interesse in vastgoed als waardevaste investering. Dat is niet gek in een markt waar je geld moet toeleggen op je spaargeld en de economische en geopolitieke situatie extra risico met zich meebrengt als je wil beleggen in aandelen, fondsen of obligaties.

Waar vastgoed voorheen vooral was weggelegd voor de zakelijke beleggers en particulieren met een groot vermogen, wordt dit nu ook steeds meer bereikbaar voor de kleine belegger met een kapitaal tot 2500 euro.

Crowdfunding

Er ontstaan momenteel steeds meer online platformen waar je kan investeren in vastgoed met weinig geld, al vanaf 50 euro in sommige gevallen. Daarbij is het dus niet meer noodzakelijk om zelf een volledig pand of huis aan te schaffen, maar koop je jezelf in met meerdere investeerders om gezamenlijk de aankoop te doen.

De platformen die dit aanbieden zijn daarmee een soort crowdfunding site, waarbij zij een groot deel van het proces en risico op zich nemen als dienstverlenende tussenpartij. Zo screen zij alle projecten op financieel risico en verzorgen de geldoverdracht en verhuur.

Het succes van de platformen is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid geïnteresseerde beleggers om zo aan genoeg middelen te komen weer nieuwe projecten op te kopen. En die beleggers komen alleen bij een goede verhouding tussen rendement en risico. Zijzelf houden natuurlijk een mooie marge over.

Vaak verschillende de platformen vooral in de landen waar ze actief zijn, maar soms ook op de soort projecten die zij als specialisme hebben gekozen. Sommige richten zich vooral op particuliere verhuur, andere meer op commercieel vastgoed en panden met langdurige bestemmingen.

Rendementen

De huidige platformen bieden vastgoedprojecten aan door heel Europa. Van de Baltische Staten (Estland, Letland, Litouwen) tot het Iberisch schiereiland (Spanje, Portugal) en alles ertussen. Maar je kan ook gewoon binnen Nederland blijven.

De rendementen zijn momenteel hoog, namelijk tussen de 9 en 11 procent gemiddeld. Afhankelijk van het platform en land waar je voor kiest. Vaak liggen die in West-Europa (Nederland, Duistland bijvoorbeeld) wel net wat lager dan in landen die een hogere kredietrente kennen in Oost- en Zuid-Europa.

Daarbij is er de mogelijkheid tot voorschotdividend en ook het automatisch herinvesteren van je behaalde rendement zodat je er weinig omkijken naar hebt. Je portefeuille wordt bovendien in dit laatste geval automatisch zoveel mogelijk gespreid tussen verschillende projecten.

Voordelen vastgoed

Het investeren in vastgoed kent meerdere voordelen. Zeker ook via de voorgenoemde platformen die deels van het proces en risico op zich nemen. Ten opzichte van bijvoorbeeld de aandelenmarkt heb je bij vastgoed veel minder te maken met waarde schommelingen van je investering. Daarbij houd je dus altijd het gekochte project als onderpand, wat later altijd weer kan worden verkocht. Rendement komt niet alleen uit waardestijging maar ook uit verhuur. Ook dit laatste wordt geregeld door de platformen en die hebben vaak al huurders nog voordat het project de bouw start.

Onderaan de streep heb je dus te maken met een relatief hoog rendement en minder risico op waardedaling. Zeker als je het afzet tegen alternatieve manieren van beleggen of investeren. Meer informatie kan je vinden op geldgenius.nl.