Hoe slim geld te gebruiken voor je onderneming?

Als ondernemer zijn er verschillende manieren om aan geld te komen. Je kunt een deel van jouw eigen vermogen in het bedrijf steken, maar je kunt ook aan familie, vrienden en/of kennissen vragen of zij je geld willen lenen. Wanneer dit je niet verstandig lijkt, is een zakelijke financiering misschien een optie. Je leent het geld dan van een externe partij en niet van een bekende. Heb je nog niet eerder een zakelijke financiering aangevraagd? Dan heb je waarschijnlijk geen idee hoe je dit slim kunt gebruiken. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je slim geld gebruikt voor je onderneming.

Verdiep je in de verschillende zakelijke financieringen

Zakelijke financieringen zijn er in verschillende soorten en maten. Het is dus zeker niet zo dat iedere ondernemer die geld leent ook voor dezelfde zakelijke financiering kiest. Wanneer jij je niet bewust bent van de mogelijkheden, is het lastig om geleend geld slim te gebruiken. Verdiep je daarom eerst in de verschillende zakelijke financieringen. Om jou een handje te helpen, hebben we ze hier voor je op een rijtje gezet.

1. Zakelijke lening

Bij een zakelijke financiering denken veel ondernemers al snel aan een zakelijke lening. Niet gek, want veel ondernemers maken hier gebruik van om hun bedrijf uit te breiden, een nieuwe machine te kopen of een andere langlopende investering te doen. Een geldverstrekker stort het bedrag altijd in één keer op jouw rekening als je voor een zakelijke lening kiest. Het gevolg hiervan is dat je rente betaalt over het hele bedrag. Je lost een zakelijke lening af door maandelijks een deel terug te betalen.

2. Zakelijk krediet

Ondernemers kunnen ook een zakelijke financiering aanvragen om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen. Kies in dat geval niet voor een zakelijke lening, maar voor zakelijk krediet. Een geldverstrekker zet het bedrag voor je klaar op een speciale rekening, waardoor je het op kunt nemen als je het nodig hebt. Je betaalt alleen rente over het geld dat je opneemt. Het grote voordeel van zakelijk krediet is dat je afgelost geld weer opnieuw kunt gebruiken.

3. Zakelijke hypotheek

Tot slot kun je als ondernemer ook een zakelijke hypotheek aanvragen. Deze financieringsvorm is vooral geschikt voor de aankoop van een nieuw bedrijfspand. Hier kun je ook een zakelijke lening voor gebruiken, maar een zakelijke hypotheek heeft een langere looptijd. Hierdoor vallen jouw maandlasten vaak lager uit dan bij een zakelijke lening.

Leen niet meer dan je nodig hebt

Wie een zakelijke financiering aanvraagt, wil het geld uiteraard zo slim mogelijk gebruiken. Daarom is het van belang dat je nooit meer leent dan je nodig hebt. Doe je dit wel? Dan kan een lening onnodig duur uitvallen. Dit is zeker het geval bij een zakelijke lening en zakelijke hypotheek. Hier betaal je immers rente over het hele bedrag dat je leent. Bij zakelijk krediet hoef je hier niet bang voor te zijn, want bij deze financieringsvorm betaal je namelijk alleen rente over het geld dat je gebruikt.