Is een recessie in het Verenigd Koninkrijk onvermijdelijk?

Door Christopher Dembik, Hoofd Macro-economisch Onderzoek, Saxo Bank

Een wereldwijde recessie is niet ons basisscenario. Maar waarschijnlijk komen verschillende landen dit jaar in een technische recessie terecht. Vooral over de vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk zijn we zeer pessimistisch.

Christopher dembik
Christopher Dembik
Alle statistieken van vorige week wijzen erop dat de Britse economie dit kwartaal een negatieve groei zal kennen: het GfK-consumentenvertrouwen is door de stijging van de kosten voor levensonderhoud in april tot onder het laagste punt ooit gedaald (min 40), de detailhandelsverkopen lijken op middellange termijn te stagneren ondanks de kortstondige opleving in april (+1,4% op jaarbasis in volumes) en de CPI van april is in amper een maand tijd met twee procentpunten gestegen, van 7% op jaarbasis in maart tot 9% in april.

Voor de komende maanden wordt een stijging tot boven de 10% verwacht. Daarbij komt nog het effect van de extra feestdag, waardoor de activiteit dit kwartaal waarschijnlijk zal afnemen. De tijdens de Covid-crisis opgebouwde spaartegoeden blijven overvloedig. Maar die zitten voornamelijk bij de gezinnen met een hoger inkomen. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de consumptie er veel baat bij zal hebben.

Alle belangrijke voorlopende indicatoren van de Britse economie bevestigen dat het ergste nog moet komen. De voorlopende indicator van de OESO voor het VK, die aangeeft wanneer de economie in de komende zes tot negen maanden een ommekeer te zien zal geven, daalde in april tot 100. Het jaar-op-jaarcijfer bedroeg 10,4% in april 2021; het staat nu op min 0,4%. Dit is een behoorlijke schommeling over een periode van één jaar. Bovendien zijn de inschrijvingen van nieuwe auto's (een indicator die vaak beschouwd wordt als leidend voor de Britse economie in ruimere zin) in vrije val als gevolg van een enorme daling van het consumentenvertrouwen. In juni 2021 (post-Covid piek) waren er 1,88 miljoen inschrijvingen van nieuwe auto's. Nu zijn het er 1,61 miljoen - een verbluffende daling met 11%.

Volgens ons staan ten minste twee grote ontwikkelde economieën dit jaar op de rand van een technische recessie: het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk (dat in het eerste kwartaal een stagnerende groei kende als gevolg van een zorgwekkende daling van de binnenlandse vraag).

Ook Australië baart ons zorgen. De Reserve Bank of Australia voert een agressief verkrappend beleid in een wereldwijde inflatiegolf en een conjunctuurcyclus die al zeer lang op zich laat wachten. In deze context kan gemakkelijk een beleidsfout gemaakt worden.

Een groter aantal ontwikkelde economieën maakt een of andere vorm van stagflatie door (dit is bijvoorbeeld het geval in Duitsland). In de Verenigde Staten blijft de binnenlandse vraag solide (de cijfers van de detailhandelsverkopen en de industriële productie van april waren bemoedigend, ondanks de forse prijsstijgingen). Een zachte landing zal een ingewikkelde opdracht zijn voor de Amerikaanse Federal Reserve. Maar dat is nog steeds mogelijk.

Waarschuwing: het is mogelijk dat we onze prognose voor de wereldwijde groei in de komende maanden moeten bijstellen als de nieuwe exportorders blijven dalen in Duitsland en China (de twee belangrijkste exportlanden ter wereld). Dit zou de vrees van de markten voor een wereldwijde recessie geloofwaardiger maken. Het is echter nog te vroeg om dat te zeggen.