Saxo Q3 vooruitzichten: de op hol geslagen trein

Saxo Bank, de online handels- en beleggingsbank, heeft vandaag haar vooruitzichten voor het derde kwartaal van 2022 voor de wereldwijde markten gepubliceerd, met handelsideeën voor aandelen, FX, valuta, grondstoffen en obligaties, evenals een reeks centrale macro-thema's die van invloed zijn op beleggers en markten.

“De inflatie zal een op hol geslagen trein blijken die centrale banken alleen achterna kunnen zitten totdat een harde ontsporing leidt tot een recessie”, ziet Steen Jakobsen, Chief Investment Officer van Saxo Bank. “Centrale bankiers blijven spelen met het idee dat ‘normalisering’ rond het niveau van twee procent inflatie mogelijk is binnen een horizon van achttien maanden. Maar waarom zouden we luisteren naar dezelfde mensen die nooit het idee hadden dat inflatie in Europa en de VS boven de acht procent zou uitkomen?”

“Het risico is dat de inflatieverwachtingen blijven stijgen”, stelt Jakobsen. “De secundaire effecten nemen toe, nu centrale banken het monetaire beleid nog meer moeten verkrappen dan zij of de markt momenteel denken. Dat zullen ze volhouden totdat de op hol geslagen trein onder controle is, wat ons waarschijnlijk in een diepe recessie zal storten.”

“Dit zorgt voor de volgende macrobeleidswijziging en -respons waarnaar we in het derde kwartaal van 2022 moeten kijken”, zegt Jakobsen. ”De beleidskeuze is tussen óf hogere inflatie óf een diepe recessie. De politiek zal waarschijnlijk centrale banken, direct of indirect, instrueren om de inflatiedoelstelling boven de twee procent te brengen. De optiek hiervan zou hopelijk betekenen dat er wat minder verkrapping nodig is, maar ook dat negatieve reële rentes, of financiële repressie, nu een volledig ingebed beleidsdoel zijn. Het is ook een riskante gok dat er vraagvernietiging is door een hogere beleidsrente die de inflatie zal verlagen, terwijl de vraag wordt gevoed voor de meest kwetsbaren met steunregelingen voor stroom, verwarming, benzine en voedsel. De gaten in dit beleidsargument zijn dat niets van dit alles de onevenwichtigheden in de economie aanpakt. Of de Fed nu een inflatiedoelstelling van twee of drie procent heeft, het zorgt niet voor goedkope energie.”

“Wat duidelijk is, is dat het politieke systeem de voorkeur geeft aan de ‘zachte optie’ voor inflatie. Daarbij is de belangrijkste noodzaak financiële repressie zodat de staatskas gefinancierd blijft en de reële waarde van de overheidsschuld via inflatie wordt verminderd. Precies daarom zal de inflatie structureel blijven stijgen. Het derde kwartaal en daarna zullen het nog duidelijker maken dat politieke dominantie in de nieuwe cyclus veel belangrijker wordt dan monetaire verkrapping. We leven niet meer in tijden waarin aan matiging wordt gedaan - leve de grote reset.”

Aandelen: materiële activa en winstgevende groei zijn de winnaars

Een V-herstel van de economie? Dat kunnen we op onze collectieve buik schrijven. De afgelopen zes maanden heeft de grootste verschuiving in het marktsentiment in een mensenleven plaatsgevonden en ook in het derde kwartaal zijn de winstvooruitzichten voor bedrijven wereldwijd niet goed. De bodem van deze bearmarkt zou later dit jaar of aan het eind van de eerste helft van 2023 kunnen komen. In de tussentijd zijn grondstoffen en defensieaandelen de twee thema's waarvan we verwachten dat ze het goed zullen blijven doen totdat aandelen de bodem hebben bereikt van de huidige daling.

Peter Garnry, Head of Equity Strategy bij Saxo Bank, zegt: "Een meedogenloze twaalf jaar lange bullmarkt, slechts af en toe onderbroken door V-vormig herstel op korte termijn, heeft een buy-the-dip-mentaliteit versterkt, er wordt meer risico genomen. Beleggers zijn simpelweg traag in het updaten van hun standpunten en we zien geen wezenlijke gedragsverandering bij particuliere beleggers, wat ook de reden is waarom deze aandelenmarkt meer ruimte heeft om te dalen.”

Commodities: Inzicht in het gebrek aan investeringsbereidheid bij oliereuzen

De Bloomberg Commodity Spot Index bereikte een nieuw record tijdens het tweede kwartaal voordat een fase van consolidatie aanbrak omdat de bezorgdheid over de wereldwijde groei steeds meer aandacht kreeg. In het derde kwartaal zullen de bereidheid van Rusland om de oorlog in Oekraïne te stoppen, de vertragende economische groei van China, de kracht en snelheid van de Amerikaanse renteverhogingen, evenals het potentieel voor vraagvernietiging door stijgende prijzen, de toon helpen zetten in de tweede helft van 2022.

"Met miljoenen tonnen graan die nog steeds vastzitten in silo's, slechts enkele weken voordat de volgende oogst opslagruimte nodig zal hebben, zullen de vooruitzichten voor voedselprijzen afhangen van gunstige weersomstandigheden in teeltgebieden en of er een corridor komt voor de export van Oekraïense gewassen”, zegt Ole Hansen, hoofd Commodity Strategy bij Saxo Bank.

Valuta: Waarom kan de Fed de achterstand nooit inhalen en waardoor wordt de Amerikaanse dollar lager?

De Amerikaanse dollar is sterk en zal waarschijnlijk pas zijn hoogtepunt bereiken en weer in waarde dalen als de economie ofwel in een recessie belandt omdat de inflatie zorgt voor een wegvallende vraag, ofwel de markt beseft dat de Fed de curve nooit kan inhalen. Want als dat laatste het geval zou zijn, dan zou dit de stabiliteit van de Amerikaanse schatkist bedreigen.

“Het is duidelijk dat de Fed de vurige hoop behoudt dat de huidige hoge inflatieniveaus uiteindelijk toch van voorbijgaande aard zullen zijn”, zegt John Hardy, hoofd FX Strategy bij Saxo Bank.

Macro: Op weg naar een crisis in de eurozone?

De trage reactie bij het erkennen dat de inflatie niet zo voorbijgaand is als aanvankelijk werd gedacht, heeft de eurozone in een slechtere positie gebracht dan de VS of China. In het derde kwartaal verwachten we dat veel noodmaatregelen om de inflatie aan te pakken, permanent zullen worden. Ook zal de volatiliteit op de obligatiemarkten aanhouden naarmate de economische situatie verslechtert.

Christopher Dembik, hoofd Macro-analyse bij Saxo Bank, stelt: "We zullen een veel lagere groei hebben, vooral in 2023, dan velen hadden verwacht, of er nu technisch gezien een recessie is of niet. De eurozone bevindt zich zeker in een slechtere positie dan de Verenigde Staten of China.”

Cryptocurrencies: De wind is uit de zeilen genomen

Terwijl we het derde kwartaal ingaan bevinden cryptocurrencies zich in het ongewisse: wat zullen de verandering zijn in het algemene macro-economische sentiment, potentiële regelgeving en institutionele acceptatie? En wat levert het onderzoek naar CBDC's als potentiële concurrent op? Is dit het begin van een crypto-winter of biedt de bear-markt een kans tot voorbereiding op de volgende bull run na een gezonde opruiming van de crypto-ruimte?

"Bitcoin is voorgesteld als het 'goud van de 21e eeuw'. De marktgebeurtenissen in 2022 hebben dit verhaal echter weggevaagd. Kijkend naar de correlatie tussen de Nasdaq-100 Index en Bitcoin, is de correlatie in 2022 op recordhoogte”, zegt Anders Nysteen, Senior Quantitative Analyst bij Saxo Bank.

“Investeringen in crypto gedragen zich dus meer als reguliere activa met een hoog risico, die vooral vergelijkbaar zijn met tech-aandelen. Het is minder waarschijnlijk dat crypto's enige diversificatie aan een portefeuille toevoegen om risico's te spreiden.” .