Inkomsten bereiken nieuw hoogtepunt nu inflatie ‘alle schepen in beweging brengt’

De MSCI World Index laat in het tweede kwartaal een winststijging zien van 19% ten opzichte van het eerste kwartaal, vooral dankzij de sterke winstgroei in de energiesector, die zijn winst met 279% ziet stijgen ten opzichte van een jaar geleden. De omzetgroei is versneld en bedrijven hebben hun marges aanzienlijk verbeterd door kostenbesparingen. In de nominale wereld tilt de inflatie werkelijk alle boten op. Peter Garnry, Head of Equity Strategy bij Saxo Bank, kijkt ook naar de winstberichten van volgende week. Het worden er steeds minder, maar er staan nog wel een paar belangrijke cijfers op het programma.

Inflatie is goed voor nominale winst

In een vorige aandelennota over inflatie in historisch perspectief hebben wij erop gewezen dat de Amerikaanse winsten in de jaren zeventig sneller stegen dan de trendgroei op lange termijn, omdat de inflatie de prijzen over de hele lijn doet stijgen en dus ook de (nominale) groeicijfers. De jaren zeventig waren ook een decennium van zeer hoge rentevoeten, die de aandelenwaarderingen zodanig onder druk zetten dat de negatieve impact groter was dan de positieve dynamiek van de hogere winstgroei. Of deze dynamiek zich opnieuw zal voordoen, is moeilijk te voorspellen.

Wat we wel kunnen zeggen is dat de inflatie opnieuw alle boten in beweging brengt met een nieuwe recordwinst voor het tweede kwartaal in de MSCI World Index, die 7% steeg op jaarbasis en 19% op kwartaalbasis, dankzij een versnelling van de inkomstengroei (zie onderstaande grafiek) en een aanzienlijke opleving van de operationele marges doordat bedrijven hun kosten beter onder controle houden. Operationele marges zijn een proces van mean reverting en de huidige opleving van de marges is tegenstrijdig en mogelijk slechts een tijdelijke dynamiek op korte termijn voordat zij een neerwaartse trend naar het gemiddelde gaan vertonen. Een verdere vertraging van de economie zou waarschijnlijk een hernieuwde druk op de marges in gang zetten.

Msci earnings

De grote winnaar in het tweede kwartaal zijn zonder verrassing de energiebedrijven, die hun winsten met 279% j.o.j. zagen stijgen tot het hoogste niveau ooit. De wereldeconomie is in de eerste zes maanden van het jaar aanzienlijk vertraagd en de olieprijzen zijn gedaald om rekening te houden met de toegenomen waarschijnlijkheid van een recessie die een invloed zou hebben op de vraag. De aardgasprijzen zijn nog steeds hoog en de handelsactiviteiten van de olie- en gasmultinationals zullen naar verwachting nog steeds uiterst winstgevend zijn. Het kan zijn dat energiebedrijven op korte termijn hun piek hebben bereikt, maar in termen van aandelenwaarderingen betalen beleggers nog steeds geen grote premie op toekomstige kasstromen uit energie omdat ESG-restricties en de groene transformatie institutionele stromen in energieaandelen afremmen.

Msci world energy

De lijst hieronder vermeldt de belangrijkste winstpublicaties die volgende week moeten worden gevolgd, waarbij de vetgedrukte winstpublicaties het marktvertrouwen kunnen beïnvloeden of een hele sector kunnen versterken. Maandag: Barrick Gold, Siemens Energy, Nippon Telegraph & Telephone, SoftBank Group, Tokyo Electron, Dominion Energy, BioNTech, AIG, Tyson Foods, Palantir Technologies, Take-Two Interactive Dinsdag: Alcon, Globalfoundries, Roblox, Trade Desk, Coinbase Global, Akamai Technologies, Plug Power, Unity Woensdag: Commonwealth Bank of Australia, Vestas Wind Systems, Genmab, E.ON, Honda Motor, Prudential, Aviva, Walt Disney, Coupang, Illumina Donderdag: KBC Group, Brookfield Asset Management, Orsted, Novozymes, Siemens, Hapag-Lloyd, RWE, China Mobile, Antofagasta, Zurich Insurance Group, NIO, Rivian Automotive Vrijdag: Flutter Entertainment, Baidu