Skagen vindt Russische aandelen spotgoedkoop

De Russische beurs is begin deze week hard onderuit gegaan door het conflict in Oekraïne en beleggers lijken vooralsnog afstand te nemen. Skagen vindt echter dat Russische aandelen momenteel bespottelijk goedkoop zijn, maar beursgenoteerde bedrijven zullen eerst moeten werken aan hun bedrijfsbeleid voordat zei buitenlands kapitaal kunnen aantrekken.

De markten zijn begin deze week in de ban van de Krim. Door de spanningen daar zijn Russische aandelen, obligaties en de roebel maandag sterk in waarde gedaald. Mede daarom heeft de Russische centrale bank de belangrijkste rentetarieven verhoogd, om zo een poging te doen de financiële markten te stabiliseren.

De rentetarieven zijn door de centrale bank verhoogd met 1,5 procentpunt, waarmee het belangrijkste tarief momenteel 7% is. Ook de reporente, waarmee banken liquiditeit verkrijgen, is verhoogd tot 8%. Afgewacht moet worden of dit genoeg gaat zijn om de Russische financiële markten tot kalmte te bedaren.

Bespottelijk goedkoop

Analist Kristoffer Stensrud van Skagen Funds stelt dat Russische aandelen bespottelijk goedkoop zijn. Volgens hem hebben bedrijven die genoteerd staan aan de beurs van Moskou de potentie om fors in waarde te stijgen.

Volgens Stensrud hebben deze bedrijven een extreem lage koers-winstverhouding. Russische aandelen worden verhandeld op minder dan 6 keer de bedrijfsopbrengsten en hebben veelal een dividendrendement van bijna 4%.

Dit komt onder meer doordat de Russische beurs in tegenstelling tot andere beurzen zijn verliezen na de financiële crisis niet heeft weten terug te winnen. Sinds de laatste piek in 2011 hebben beleggers ongeveer een vierde van hun kapitaal verloren, aldus Skagen.

Wel ziet het beleggingsfonds dat de aandelen in de goede richting bewegen. De beurs van Moskou is versterkt en deels geprivatiseerd. De grootste uitdaging voor deze bedrijven is volgens analist Stensrud om zich te ontrekken aan nationaal gestuurde belangen als prijzen en belastingen. Daarnaast stelt hij vast dat slechts weinig Russische bedrijven in staat zijn geweest om te profiteren van de stijgende consumentenuitgaven in het land over de afgelopen vijf jaar.

Als Russische bedrijven buitenlands kapitaal willen aantrekken, zullen zij volgens Skagen moeten werken aan een geloofwaardige corporate governance. Volgens analist Stensrud kan een helder beleid en goed bestuur zorgen voor een herwaardering van deze bedrijven. Een verbeterde bedrijfsstructuur biedt volgens hem het meeste potentieel, aangezien hiermee kan worden ingespeeld op een levendige markt.

Economische schade

Zo lang Rusland echter een strijd levert met Oekraïne om het schiereiland de Krim kan dit volgens analisten van Dekabank grote economische schade tot gevolg hebben. In het Duitse Handelsblatt stelt econoom Ulrich Kater van Dekabank dat de geopolitieke spanningen voor de Europese Unie een hoop onzekerheden met zich meebrengt en kan resulteren in een ongekende economische schade.

Kater hoopt net als directeur Gustav Horn van het Instituut voor Macro-economisch Onderzoek (IMK) dat het conflict in de kiem gesmoord kan worden. Een oorlogssituatie zal namelijk leiden tot een onvermijdelijk bankroet van Oekraïne en voor wereldwijde onrust zorgen, aldus de economen.