Vattenfall behaalt de top 20 van groenste energieleveranciers

Vattenfall stijgt weer een plekje op de ranglijst van groenste elektriciteitsleveranciers ter wereld. Doordat zij steeds meer duurzame, en steeds minder fossiele energie leveren, verdienen zij dit jaar een plaatsje in de top 20 van de ranglijst ‘s werelds groenste energieleveranciers, van analysebureau Energy Intelligence. Vattenfall staat dit jaar op de 17e plaats.

Groenbeleggen

Vattenfall is de enige Zweedse energieleverancier op de lijst, en dat is iets om trots op te zijn. Annika Ramsköld, Head of Sustainability bij Vattenfall geeft dan ook enthousiast aan: "Het is geweldig dat we tot de top 20 van groenste energieleveranciers ter wereld behoren. En we zijn erin geslaagd op de ranglijst te stijgen terwijl andere bedrijven hun cijfers tegelijkertijd ook hebben verbeterd. Daar zijn we trots op".

De top 10

De ranglijst van energieleveranciers is opgesteld op basis van het aandeel duurzame energie (waarbij waterkracht buiten beschouwing wordt gelaten), en de hoeveelheid CO2-uitstoot. In de top tien zien we drie Chinese, twee Spaanse en twee Amerikaanse bedrijven terug, maar ook het Duitse E.ON en het Deense Orstedt. Het feit dat het Duitse E.ON deze lijst heeft behaald is gebaseerd op de splitsing van het bedrijf in 2016; door deze splitsing is de fossiele productie bij Uniper terechtgekomen. De rol van de groene energieleverancier wordt steeds belangrijker.

Minste CO2-uitstoot

Toen er gekeken werd naar de lijst energieleveranciers die de minste CO2-uitstoot hadden per geproduceerd megawattuur, behaalde Vattenfall een topnotering. Met 157 kg per MWh verdiende Vattenfall de 20ste plaats wereldwijd. De top van deze lijst wordt aangevoerd door verschillende kernenergie leveranciers.

Verminderde CO2-uitstoot

In de zeven jaar dat deze ranglijst gepubliceerd wordt, is de CO2-uitstoot van energieleveranciers over de hele wereld steeds meer verminderd. De productiecapaciteit voor duurzame energie is tussen 2011 en 2017 bijna verdubbeld tot 300 GW! En dat is exclusief waterkracht.

Leadership in New Energy

Eerder dit najaar kreeg Vattenfall ook al een onderscheiding voor "Leadership in New Energy 2018". Vattenfall maakte het onderscheid met andere energieleveranciers door de moedige initiatieven om haar bedrijfsmodellen te veranderen, en schonere alternatieven op te zoeken. En dat was voldoende motivatie voor Energy Intelligence om Vattenfall deze welverdiende onderscheiding toe te kennen.