Goodwell neemt belang in Zambiaanse zaadveredelaar

Good Nature Agro, een Zambiaans bedrijf dat hele waardeketen bedient van peulvruchten, heeft de Series A-financiering met $ 2,1 miljoen aan aandelenkapitaal succesvol afgerond. Goodwell Investments leidde de ronde met deelname van bestaande investeerders Global Partnerships en FINCA Ventures.

Het verse kapitaal stelt Good Nature Agro ("GNA") in staat om met nieuwe verwerkingsinfrastructuur in Centraal- en Oost-Zambia extra waarde op te bouwen. Met de nieuwe infrastructuur kan GNA haar full-service agronomische diensten opschalen voor kleine boeren. Het kan deze boeren ook in contact te brengen met grootschalige afnemers en voedselverwerkers die een stabiele aanvoer zoeken. GNA zal de nieuwe financiering ook gebruiken om haar zaadveredelingsprogramma uit te breiden.

Good Nature Agro is een sociale onderneming die samenwerkt met kleine boeren. Het primaire doel van GNA is om de productiviteit van boeren te verbeteren via bodem-verrijkende teelt van peulvruchten. De onderneming wil boeren naar de middenklasse brengen en ze koppelen aan hoogwaardige markten voor peulvruchten.

Good Nature Agro-boeren verdienen momenteel 3 tot 4 keer meer dan ze verdienen aan andere marktgewassen op hetzelfde land, zoals maïs. Peulvruchten zijn op de lange termijn ook waardevol voor boeren omdat ze weerbaarder zijn tegen klimaatverandering en omdat ze de bodemvruchtbaarheid vergroten door stikstof te vervangen die andere gewassen consumeren.

GNA zal in 2020 ruim 15.000 boeren ondersteunen met essentiële voorlichtingsdiensten, op maat gemaakte input-pakketten, financiële planning, steun bij planning en garanties op afnamecontracten. Het bedrijf heeft een innovatief verkoop- en productiemodel ontwikkeld (Source). Via het Source-model sluit GNA overeenkomsten op basis van verwerkingsspecificaties met grote voedselverwerkende bedrijven en landbouwbedrijven die speciale peulvruchten zoeken. Vervolgens contracteert het netwerken van kleinschalige boeren om deze peulvruchten te telen uit speciale GNA-zaden. Dankzij de gekoppelde contractaanpak kan GNA heel veel kleine boeren kennis te laten maken met zaadvariëteiten die hogere opbrengsten leveren met meer gewenste eigenschappen tegen hogere verkoopprijzen.

Good Nature Agro is in 2014 opgericht door Carl Jensen, Sunday Silungwe en Kellan Hays. Carl is een vijfde generatie Amerikaanse boer die de Zambiaanse Sunday ontmoette via een landbouw-lab van MIT. Kellan leerde hij kennen via een MBA-programma aan de University of California, Davis, in de VS. Good Nature Agro is door hen opgericht om boeren uit de armoede te halen en naar de middenklasse te brengen. Het team heeft bewezen dat kleine boeren met de juiste training en een holistische landbouwaanpak heel goede zaadvermeerderaars en grondstoftelers kunnen zijn die premium-marktprijzen krijgen voor hun product. De focus van GNA op peulvruchten zorgt daarnaast voor een positieve verandering op de lange termijn voor Zambiaanse bodems. Het vergroot de toegang tot voedzamer voedsel en het legt strategische banden met regionale en mondiale markten voor kleine boeren op het platteland.

“Wij vinden dat elke boerderij - ongeacht de grootte - een partner verdient die hun capaciteiten onderkent en die met de individuen en gezinnen wil samenwerken om dromen waar te maken. Zelfs als we opschalen blijft onze focus op persoonlijk advies en dienstverlening aan boeren, want dat is de sleutel tot sociale impact, ”aldus Carl Jensen, medeoprichter en CEO van Good Nature Agro.

Good Nature Agro hanteert een nieuw model voor de verkoop van zaden op de Afrikaanse markt door de vraag naar nieuwe producten te stimuleren en het dominante systeem in de landbouw te verstoren, dat uitgaat van de waardeketen van maïs. GNA heeft bewezen dat ze het inkomen van boeren in 24 maanden kan verdrievoudigen en telers daarmee in de middenklasse te brengen.

“De landbouw in Zambia en zuidelijk Afrika heeft net als de rest van het continent een enorme sociale en economische voetafdruk. Het overgrote deel van het landbouwpotentieel van de regio blijft onbenut vanwege tekortkomingen in de toeleveringsketen en de lage verwerkingscapaciteit ', zegt Mercy Zulu, Investment Associate van Goodwell Investments. Het bedrijfsmodel en het uitzonderlijke team van Good Nature Agro pakt deze problemen aan door toegang te bieden tot krediet, zaaigoed, technische diensten en een connectie met de markt die goed is voor kleine boeren en die de groei van de sector bevordert.”