Invloed stijgingen grondstoffen op oa Corteva

Er is een toename van maïs, tarwe en andere landbouwgrondstoffen, hoewel sommige landbouwvoorraden de kosten niet bijbenen. Deze prijsstijging heeft een koopmogelijkheid gecreëerd in het aandeel van bedrijven als Corteva en FMC zo schrijven diverse media.

Geschat wordt dat de prijzen van maïs, sojabonen en tarwe in 2021 met respectievelijk 57%, 22% en 20% zijn gestegen. Deze prijsstijging is nieuws van opluchting voor boeren, aangezien ze meer zullen verdienen aan hun gewassen en meer zullen uitgeven om de landbouwoutput te maximaliseren.

Minder invoer van gewassen

De recente handel zou de stijging van de prijzen van gewassen niet laten zien. Corteva, een ticker van CTVA, en FMC hebben de winst van vorige week gerapporteerd aan gewasinputs zoals pesticiden, herbiciden, zaden, enz. Het toont de daling van de aandelen van Corteva met ongeveer 4,2% op de dag dat het werd gerapporteerd, terwijl de aandelen van FMC daalde met 3,6%. Beide bedrijven, d.w.z. Corteva en FMC, laten zien dat hun inkomsten prima zijn, aangezien beide bedrijven verslaan en de prijzen van gewassen stijgen, maar geen van de bedrijven heeft de winstverwachtingen voor het hele jaar wezenlijk verhoogd. Dit ding stelt enigszins teleur.

Advies voor investeerders

Er is advies voor investeerders. Ze zouden zich niet druk moeten maken over dit scenario. Gewoonlijk worden de prijzen van landbouwgrondstoffen bepaald door het aanbod en niet door de vraag, zoals het geval is bij de meeste andere grondstoffen. De voedselbehoefte is over het algemeen stabiel, maar het aanbod fluctueert sterk met het weer.

De vraag- en aanbodcurve is niet elke keer hetzelfde

Het aanbod van gewassen is afhankelijk van de voedselvraag, zoals hierboven vermeld. Maar deze keer kan het anders zijn. De collectie groeit, maar niet vanwege de vraag naar voedsel. Er is nu een nieuwe bron van de markt. China importeert enorme hoeveelheden maïs, ongeveer 32 miljoen ton in 2020 en 2021, bijna, verrassend genoeg, zoveel als het land de afgelopen 20 jaar heeft geïmporteerd.

China is een vleesetende bevolking die voer voor dieren nodig heeft, en dat voer is maïs en soja. Dit nieuws zou beleggers het vertrouwen moeten geven dat de grondstofprijzen de komende jaren hoog kunnen blijven. Als we aannemen dat dit het geval is, lijken landbouwvoorraden niet duur. DE en Corteva hebben ongeveer 21 keer de geschatte winst voor 2021 verhandeld, in lijn met de S&P 500. AGCO en FMC verkopen respectievelijk 16 en 15 keer de geschatte winst voor 2022. Meststoffenproducenten MOS en NTR verhandelen respectievelijk 19 en 15 keer.

Deze veelvouden zullen misschien geen grote toekomst opleveren, maar de belegger heeft ze niet nodig, omdat het belangrijkste doel is om de inkomsten uit te breiden, en dat is alles wat ze wilden om hun aandelen hoger te maken.