Waarom nu investeren in Spaans vastgoed?

Grote fan van Spanje? Dan is een huis kopen in dit Zuid-Europese land iets voor jou. Wij vertellen je waarom je nu moét investeren in Spaans vastgoed.

De Nederlandse en Belgische vastgoedprijzen zijn de laatste jaren enorm gestegen. Dankzij een lage hypothecaire rentevoet en een goede economie hebben veel Nederlanders en Belgen nieuw vastgoed kunnen kopen. Dat duwde de prijzen omhoog. Daar kwamen de vastgoedinvesteringen bij – vaak voor verhuur – door de lage rente op spaargeld en obligaties. Dit alles resulteerde in minder beschikbare woningen, wat de hoge huizenprijzen extra in de hand werkte.

Allemaal factoren die het niet aantrekkelijk maken om een eerste of tweede woning te kopen in Nederland of België. De grootste prijsstijgingen lijken ondertussen wel voorbij. Zo neemt bijvoorbeeld de Nederlandse overheid ook maatregelen om speculanten niet volledig vrij spel te geven. Zo bedraagt de overdrachtsbelasting bij een tweede huis nu 8%. Toch lijkt dit niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Waarom investeren in vastgoed?

Iedereen wil later graag een appeltje voor de dorst. Maar van de rente word je niet rijk. Meer nog: bij grote bedragen hanteren sommige banken zelfs een negatieve rente. Ook de aandelenmarkt is nu niet de beste plek om je geld te parkeren. De beurzen scheren hoge toppen, maar de impact van de pandemie zal zich nog laten voelen.

Vastgoed kopen is traditioneel een van de beste investeringen die je kan doen. Met een investering in stenen kan je op de lange termijn toch nog genieten van het nodige rendement, wat op een spaarrekening amper het geval is. Maar waarom is investeren in een vakantiewoning in Spanje dan wel zo'n goed idee?

Spaans vastgoed: een interessant alternatief

Bij vastgoed in Spanje denk je waarschijnlijk aan de grote crisis vanaf 2007. Er werd in die tijd vlotjes gegoocheld met krediet en hypotheken. Bouwontwikkelaars draaiden overuren en veel investeerders kochten meerdere woningen van projecten op plan. Het advies luidde toen vaak om drie woningen te kopen: één woning als vakantiehuis, één woning om te verhuren en de vaste kosten te dekken, en dan nog één woning om direct na oplevering met forse winst door te verkopen. Toen de vastgoedbubbel in 2007 uiteindelijk barstte, was het resultaat een recessie waarbij veel woningen door het ruime aanbod niet verkocht raakten en de hypothecaire schulden zich opstapelden. Daarbij kwamen nog eens de bankverkopen van woningen die op plan gekocht waren en niet meer betaald konden worden door de investeerders.

De gebarsten Spaanse vastgoedbubbel bracht veel teweeg. Er kwamen veel strengere voorwaarden voor een hypotheek en kredietverlening. De illegale bouw werd veel harder aangepakt. Dit had een invloed op de huizenprijzen, die drastisch daalden. De prijzen zijn ondertussen gestegen, maar begin dit decennium werd het niveau van in 2007 nog lang niet geëvenaard. En dat terwijl uiteraard in heel Europa de lonen wél gestegen zijn en de huizenprijzen in Nederland en België nooit hoger geweest zijn. Precies daardoor hebben veel Nederlandse en Belgische huiseigenaren overwaarde die ze kunnen gebruiken om een Spaanse woning te financieren. Ook dankzij de hogere lonen hebben veel mensen meer financiële draagkracht, waardoor een gedeeltelijke financiering voor een woning in Spanje mogelijk is.

Na de crisis in 2007 schakelden de Spaanse ontwikkelaars over naar projecten waarbij in verschillende fases gebouwd werd. Zo bouwen ze nu bijvoorbeeld 1 project in 4 fases van 8 woningen, terwijl dat voorheen 1 project met meteen 32 woningen was. Tijdens de coronapandemie hebben veel Spaanse bouwheren ervoor gekozen om hun activiteiten terug te schroeven, zodat ze met geen voorraden leegstaande woningen kwamen te zitten. Nu er weer meer vraag is door het opheffen van verschillende reisrestricties worden veel projecten op korte termijn volledig uitverkocht.

Zo ontstaat er schaarste in de markt met een langere oplevertermijn doordat de projecten nog gebouwd moeten worden. Gevolg: stijgende huizenprijzen, en dan vooral aan de costa's. Heb je vastgoed in Nederland? Dan sta je door de prijsstijgingen daar en de lage rentes op een lening financieel sterk in je schoenen om Spaans vastgoed te kopen.

Nu is het moment

Het toerisme zal naar alle verwachting binnenkort weer aantrekken. Dat dankzij de mogelijkheid om opnieuw te reizen en de doorgedreven vaccinatiecampagnes in veel landen. Het aantal verkochte huizen is de laatste maand enorm gestegen en binnen de sector zijn ook duidelijk enkele verschuivingen merkbaar. Veel mensen gaan nu liever naar hun eigen verblijf dan naar een druk hotel met veel mensen. Velen vinden het ook fijn dat ze met de auto naar Spanje kunnen reizen en een vliegreis kunnen vermijden. Een andere groep heeft van telewerken geproefd en wil in de toekomst hun geld verdienen in Spanje.

Al deze factoren leiden nu al tot een grotere vraag en zullen na de coronacrisis waarschijnlijk een nóg grotere vraag met zich meebrengen. En dat zal gepaard gaan met verdere prijsstijgingen. Daarom is het beter om vandaag nog te investeren in een woning in Spanje dan morgen. Of je nu permanent verblijft in je woning of ze verhuurt: een huis in Spanje is op dit moment de meest rendabele investering.