Hoe de verzuimverzekering uitkomst kan bieden nu de economie aantrekt

Nu de meeste coronamaatregelen wat worden versoepeld, krabbelen de meeste economieën weer op en neemt de vraag naar personeel weer toe. Na het starten van de coronapandemie kwamen veel economieën in een lager tempo en hebben bedrijven hun personeel vaak afgeschaald. Dit natuurlijk in verband met de gedwongen sluitingen door de lockdown. Denkt u bijvoorbeeld aan het ingeperkte vliegverkeer, de gesloten winkels, sportscholen en horeca gelegenheden. Veel bedrijven hebben om überhaupt te kunnen overleven daarom veel in hun personeelsbestanden gesneden.

Fors herstel detailhandel

Dit geldt natuurlijk in het bijzonder voor de horeca en winkels. We zien in de onderstaande grafiek de omzetten van de detailhandel volgens het CBS. Dit is de enorme dip sinds maart 2020 tot en met eind 2020 duidelijk te zien. Tegelijkertijd volgde er een behoorlijk herstel in het eerste kwartaal van dit jaar, zo meldt het CBS.

Omzet detailhandel corona

Bron: CBS, https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/17/detailhandel-zet-bijna-6-procent-meer-om-in-maart

Door de aantrekkende economie is het logisch dat veel bedrijven weer hard op zoek moeten naar personeel. Dit zal in eerste instantie gedaan worden met (flexibel) uitzendpersoneel. De reden dat veel bedrijven dit doen is omdat wanneer de coronapandemie toch weer aan gaat wakkeren, het hebben van veel vaste loonkosten een behoorlijk risico is.

Maar laten we ook niet al te veel gaan wanhopen. Begin mei werd bekend dat zowel de VS als de EU van plan zijn om de patenten op de coronavaccins vrij te geven om zodoende het virus wereldwijd makkelijker te kunnen aanpakken. Ook op de effectenbeurzen zien we een sterk vertrouwen dat de coronacrisis te beteugelen lijkt. Sinds de enorme crash in april 2020 hebben de meeste internationale effectenbeurzen gigantische winsten geboekt.

Verzuimverzekering biedt uitkomst

Stel dat de economie weer op het oude niveau komt en de coronacrisis werkelijk voorbij is, dan willen bedrijven niets liever dan weer kunnen vertrouwen op vast personeel. Eén van de risico’s bij vast personeel is uiteraard het risico van ziekte. Als bedrijf bent u namelijk verplicht om gedurende 2 jaar het loon van een ziek personeelslid door te betalen.

Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten

Daarnaast dient u als bedrijf te zorgen voor de kosten van re-integratie. Wanneer een werknemer na 2 jaar gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt dan komt hij/zij mogelijk in aanmerking voor een uitkering volgens de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). De werkgever betaalt hier maximaal 10 jaar de kosten voor. UWV verzekert de werkgevers weer voor dit risico. Een werkgever kan ook kiezen om eigenrisicodrager voor de WGA te worden en hiervoor zelf een verzekering sluiten. De module WGA Eigenrisicodragen geeft de werknemer meer grip op de re-integratie van de (ex-)werknemers vanaf de ziekmelding.

Uiteraard zijn er wel kosten verbonden aan verzuimverzekeringen. We leggen het u uit aan de hand van een voorbeeld:

Voorbeeld verzuimzekering

Verzuimverzekering

De voordelen van het afsluiten van een verzuimverzekering voor werkgevers kunnen enorm zijn. Zo zijn bijvoorbeeld bij een verzuimverzekering ter waarde van 220 euro per maand de volgende zaken gedekt:

  • het loon van je zieke werknemer wordt maximaal 2 jaar vergoed;
  • je krijgt begeleiding van een casemanager die jou als werkgever en je werknemer ondersteunt en begeleidt in je wettelijke verplichtingen;
  • je krijgt bij de keuze van de MKB verzuim-ontzorgverzekeringen alle interventies (zoals bijvoorbeeld psychologische ondersteuning, werkplekonderzoek, arbeidsdeskundig onderzoek) die nodig zijn om jouw werknemer meer naar (meer) werk te begeleiden volledig vergoed. Je betaalt anders al snel tussen de 2.500 en 3.000 euro;
  • alle arbodienstverlening (volgens Arbowet) is incl. bij de MKB verzuim-ontzorgverzekeringen;
  • je hebt een premiegarantie: dat wil zeggen dat je verzekeringspremie maar maximaal kan stijgen, wanneer je veel zieke werknemers hebt.