IBS Private Equity Growth Fund geeft toegang tot top private equity managers

IBS start vanaf december 2021 met een nieuw fonds genaamd: IBS Private Equity Growth Fund. Dit fonds geeft toegang tot de fondsen van drie gerenommeerde private equity managers: Permira, Keensight Capital en Quadriga Capital. Normaal gesproken zijn deze fondsen zeer beperkt toegankelijk voor particuliere beleggers.

Uniek aan dit fonds is dat er naast de fondsallocaties ook voor 25% van het gecommitteerde kapitaal aan co-investments plaatsvindt. Het fonds heeft een middle market growth strategie die zich voornamelijk focust op de sectoren IT en healthcare. Instappen in het IBS Private Equity Growth Fund kan tot 31 oktober.

Co-investments: direct mee beleggen

Co-investments zijn exclusieve uitnodigingen van private equity managers om op bedrijfsniveau mee te beleggen. Het aanbod co-investeringen is over het algemeen kleiner dan de vraag. Zo is er voor elke euro aan fondsallocaties slechts 30 cent aan co-investeringen beschikbaar.

Uit onderzoek blijkt dat het rendement op co-investments vaak hoger ligt dan bijbehorende beleggingen. Het rendementstarget voor het IBS Private Equity Growth Fund ligt op een netto money multiple van 2,3x, wat inhoudt dat een investering van 100 euro naar verwachting na tien jaar tijd 230 euro zal opleveren. Daarnaast kenmerken co-investments zich doordat er geen management en performance fees worden betaald over het geïnvesteerde kapitaal.

Strategie

De strategie van de onderliggende private equity managers richt zich op kleine, winstgevende groeibedrijven in een relatief ondoorzichtige markt, met lagere waarderingsmultiples, lagere schuld niveaus en veel groeipotentieel. Een combinatie die op lange termijn een aantrekkelijk rendement kan bieden.

IBS voert vervolgens met haar in-house kennis en expertise bedrijfsanalyses uit voor de co-investments. Deze nieuwe co-investments allocaties worden getoetst aan de hand van het framework dat IBS hiervoor heeft samengesteld.