Schadeclaim door beroepsfout als adviseur: zo bescherm je jezelf hier tegen

Schade door een beroepsfout kan tot grote financiële gevolgen leiden. Zelfs zo groot dat je het risico loopt dat je bedrijfsvoering in gevaar komt. Geef jij vanuit je bedrijf bijvoorbeeld een advies waardoor je klant schade leidt dan ben jij daarvoor aansprakelijk te stellen. Het is dan het beste om je vooraf al in te dekken en je te verzekeren tegen schadeclaims door beroepsfouten. Dat is mogelijk door als adviseur een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een verkeerd advies waarvan jezelf de gevolgen niet goed hebt ingeschat, kan bij de ander tot schade leiden. In dat geval is het mogelijk dat er een schadeclaim volgt die voortvloeit uit de beroepsaansprakelijkheid. Het kan daarbij om een gebrekkig advies gaan, maar ook om onjuiste informatie of een nalatigheid van jouw kant als adviseur. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt in dat geval dekking tegen de schadeclaims van zowel opdrachtgevers als derden die financieel benadeeld zijn en met schade te maken hebben gekregen.

Verzekerd tegen beroepsfouten op administratief of juridisch gebied

Een dergelijke verzekering is geschikt als je bijvoorbeeld als zzp-er werkzaamheden op administratief of juridisch gebied verricht. Overigens vallen beroepen als advocaat, accountant en notaris daar niet onder. Je krijgt bovendien hulp indien er sprake is voor gedekte schade. Er is een extra dekking bij te verzekeren voor het geval je met je bedrijf stopt en daarna pas een schadeclaim volgt. Dat heet het narisico verzekeren. De schade dient dan wel tijdens de looptijd van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn te ontstaan.

Mogelijke beroepsfouten als adviseur

Daar waar mensen werken, daar worden fouten gemaakt. Uiteraard niet aan de lopende band, maar je kan een keer in een situatie terechtkomen die je niet hebt voorzien. Stel dat je een ondernemer adviseert over het oprichten van een bv en je onjuiste informatie verstrekt over de fiscale gevolgen. Of dat je als boekhouder een totaal verkeerd belastingadvies geeft, waardoor je opdrachtgever een subsidie misloopt. Of je opdrachtgever te maken krijgt met een boete als gevolg van het onjuiste belastingadvies. Zo is het ook mogelijk dat er sprake is van het geven van een onjuist advies aangaande een verzuimmelding van een personeelslid. Al deze situaties leiden mogelijk tot schade bij de ander. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering fungeert dan voor jou als een vangnet om op terug te vallen.

Kosten van beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn fiscaal aftrekbaar op de winst uit onderneming. Hoeveel een dergelijke verzekering kost, is van meerdere factoren afhankelijk. Het is de kosten in elk geval meer dan waard in vergelijking met een schadeclaim die je achtervolgt en je bedrijf in gevaar kan brengen. Een van de factoren die invloed heeft op de premie betreft het eigen risico. Een hoger eigen risico brengt de premie omlaag. Het maximaal verzekerde bedrag heeft eveneens invloed op de premie. Uiteraard is het altijd mogelijk om als ondernemer persoonlijk advies te krijgen bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Of om niet langer te wachten en direct online de verzekering af te sluiten.