Ebusco versterkt banden Qbuzz met order van maximaal 63 bussen

Ebusco (Euronext: EBUS), een pionier en koploper in de ontwikkeling van elektrische bussen en laadsystemen, heeft een nieuw contract getekend met Qbuzz voor de levering van maximaal 63 bussen. Het gaat om 45 Ebusco 3.0 12-meter bussen en 18 Ebusco 3.0 18-meter bussen, waarvan er 4 nog in optie zijn. De bussen gaan in 2024 in de provincies Groningen en Drenthe de weg op.

Qbuzz gaat de bussen in opdracht van OV-bureau Groningen-Drenthe inzetten in de provincies Groningen en Drenthe. De 12-meter bussen zullen vooral voor regionaal vervoer worden gebruikt, terwijl de 18-meter bussen onder de vlag van Q-link gaan rijden op lijn 5 en 6 nabij Groningen. Beide varianten van de Ebusco 3.0 worden voor Qbuzz uitgerust met een extra groot batterijpakket (>500kWh), wat uniek is voor de 12-meter variant. In combinatie met het lichtgewicht ontwerp van de bus kan de vervoerder daarmee rekenen op een extreem laag energieverbruik en de extra lange actieradius die nodig is voor succesvol regionaal en BRT-vervoer.

Qbuzz behoort tot de vijf grootste regionaal vervoerders van Nederland en brengt met haar netwerk van bussen, trams en treinen jaarlijks zo’n 85 miljoen reizigers van A naar B. Behalve de regio Groningen-Drenthe, is de vervoerder ook verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de regio’s Utrecht en Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem. In Groningen-Drenthe beschikt de vervoerder over een vloot van circa 400 bussen, waarvan een deel nu wordt vervangen door maximaal 63 Ebusco 3.0 bussen.

Ebusco werkt al enkele jaren samen met Qbuzz en leverde in het verleden al circa 130 elektrische bussen aan de vervoerder. Onder andere in de steden Utrecht, Groningen en Dordrecht rijden al Ebusco 2.2 bussen onder de vlag van Qbuzz. In de regio Groningen-Drenthe heeft de vervoerder al 60 Ebusco bussen in gebruik, die jaarlijks zo’n 100.000 km per bus afleggen. Daarmee realiseerde Qbuzz de afgelopen jaren al een besparing van zo’n 5,500,000 kg CO2 en 9,500,000 kg stikstof per jaar. Met de Ebusco 3.0 dring Qbuzz haar ecologische voetafdruk nog verder terug.

Steven van der Burg, Sales Director bij Ebusco, licht toe: “We zijn enorm trots dat Qbuzz wederom kiest voor Ebusco. De afgelopen jaren hebben we al meer dan 100 elektrische bussen aan Qbuzz geleverd. Het feit dat Qbuzz na het succes van de Ebusco 2.2 opnieuw voor ons kiest, is een bevestiging dat we met de Ebusco 3.0 de juiste weg zijn ingeslagen en emissievrij openbaar vervoer naar een nog hoger niveau hebben getild. We kijken er dan ook naar uit om onze samenwerking met Qbuzz voort te zetten en samen onze weg naar zero emissie te vervolgen.”

Dirk Huzeling, Creative Bid Manager bij Qbuzz, reageert: “De afgelopen jaren hebben we in de praktijk al het succes van de Ebusco bussen kunnen ervaren. Met de Ebusco 2.2 bussen rijden we in de regio Groningen-Drenthe al tussen de 350 en 375 elektrische kilometer per dag, waarbij we tussentijds op onze depots bijladen. We zijn dan ook verheugd om nu ook de Ebusco 3.0 aan onze vloot toe te voegen en hebben het volste vertrouwen dat deze lichtgewicht bus een nog betere actieradius levert dankzij het grotere batterijpakket. Daarmee kunnen we het openbaar vervoer in de provincies Drenthe en Groningen nog verder verduurzamen.”