Brazilië geeft voorkeur aan rechtste kandidaat Bolsonaro – gevolgen voor beleggers in groeimarkten

Kim Catechis, Head of Global Emerging Markets bij Martin Currie (een filiaal van Legg Mason ) geeft commentaar op de Braziliaanse verkiezingsuitslag na de eerste stemronde. De rechtse kandidaat Jair Bolsonaro behaalde 46% van de stemmen, de PT-kandidaat Fernando Haddad behaalde 29%.

Kimcatechis
Kim Catechis

Zoals de peilingen al aangaven waren deze verkiezingen een uiting van woede over de wijdverbreide corruptie. Die was aan het licht gekomen tijdens het Lava Jato (Car wash) onderzoek. Bolsonaro wist de woede van de kiezers effectief te kanaliseren tegen het politieke establishment en kon zichzelf positioneren als de enige anti-PT-kandidaat. Hij deed dat door de angst aan te wakkeren dat de PT Lula gratie zou verlenen en het onderzoek zou stopzetten.

De kandidaten van het middenveld werden politiek weggemaaid en de anti-establishment-golf brak de wedren naar de senaat, het lagerhuis en de gouverneurschappen helemaal open, met een toenemende polarisatie van het land.

Als Bolsonaro naar alle waarschijnlijkheid de presidentsverkiezingen wint, dan wordt een werkende meerderheid in het congres opbouwen zijn grootste uitdaging. Het verloop in zowel de senaat als het lagerhuis was hoger dan verwacht, maar hij zal moeite hebben om hervormingen door te voeren.

Voor de markten zijn er drie duidelijke implicaties.

  • De markten zijn schichtig, maar geloven dat Bolsonaro (die gezegd heeft dat hij zijn economisch beleid zal uitbesteden aan zijn minister van Financiën Paulo Guedes) de verwachtingen zal inlossen inzake de hervorming van de sociale zekerheid en de herlancering van de privatiseringen.
  • Als hij wint, mogen we een scherp herstel van Braziliaanse activa (aandelen, obligaties en de munt) verwachten.
  • Wie wint, staat voor een zware uitdaging. De groei is zwak en de werkloosheid neemt weer toe. Als Bolsonaro zijn geplande hervormingen, privatiseringen en afbouw van de corruptie wil doorvoeren, dan komt er een sterke weerstand. In een reeds gepolariseerd land zullen de vakbonden de hervormingen en de privatisering aanvechten, terwijl elke anti-corruptiemaatregel zal resulteren in een periode van stagnatie van het beleid, aangezien de bureaucraten zullen aarzelen om akkoord te gaan om te vermijden dat ze in de gevangenis belanden. De kapitaalmarkten hebben niet het geduld om het zover te laten komen. Belangrijk is dat de kapitaalmarkten willen dat Ilan Goldfajn bij de Centrale Bank blijft en Guedes bij het ministerie van Financiën, mannen die zij beschouwen als de ankers voor Brazilië.

    Wat positief is : hoewel de inflatie stijgt, blijft ze op een historisch laag niveau en bevindt Brazilië zich niet in de frontlinie van de groeiende handelsoorlog tussen de VS en China. De Braziliaanse boeren zijn nu al de netto-begunstigden van de Amerikaanse handelstarieven op Chinese goederen, aangezien Beijing de aankoop van landbouwproducten ter waarde van 10 tot 13 miljard dollar (geschat) verplaatst als vergelding voor de Amerikaanse handelsoorlog. Ondertussen is Brazilië een netto begunstigde van de hogere olieprijzen en hebben de bedrijven grotendeels weinig schulden.