Invesco: Sell-off aandelenmarkten in oktober onwaarschijnlijk

De maand oktober geldt doorgaans als een risicovolle maand voor aandelenmarkten, maar deze oktober vindt er waarschijnlijk geen massale verkoop door aandelenmarkten plaats. Dat stelt Chief Global Market Strategist Kristina Hooper van vermogensbeheerder Invesco.

Hooper constateert dat in het verleden een aantal van de grootste beurscrashes zich in de maand oktober voordeed, zoals in 1907, de crash van 1929 en de crash van 1987. “We zagen vorig jaar oktober nog een aanzienlijke uitverkoop op de aandelenmarkten”, stelt de Invesco-strateeg. De statistieken wijzen echter uit dat oktober historisch gezien niet de slechtste maand is voor de prestaties van de aandelenmarkt.

Hooper wijst daarentegen wel op vijf risico’s en onzekerheden waar beleggers rekening mee zouden moeten houden. Die zijn echter niet zo ernstig van aard dat ze een sell-off kunnen veroorzaken, concludeert ze.

  • Groei van het Chinese bbp kwam in het derde kwartaal uit op 6,0% op jaarbasis, de traagste groei in twintig jaar. Een bbp-groei van 6% is nog wel binnen de groeikaders die China in 2019 voor ogen had.
  • Er komt geen vervolg op de eerste fase in de onderhandelingen tussen de VS en China over het handelsconflict. Hooper verwacht echter dat beleggers niet overdreven zullen reageren op alle gebeurtenissen rondom de handelsbesprekingen.
  • Verkoopcijfers van de detailhandel daalden met 0,3%-punt, waar beleggers een stijging hadden verwacht. Hooper houdt de komende maanden echter ook nauwlettend een ander aspect in de gaten: uit onderzoek blijkt dat 60% van de Amerikanen niet in staat is om een onverwachte uitgave van $1000 te doen.
  • Vorig jaar oktober leidden de hawkish uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell tot een sell-off. Hooper verwacht daarom dat Powell zich extreem voorzichtig verwoordt tijdens persconferenties.
  • Politieke onrust in onder andere Hong Kong en onrust over de Brexit baart beleggers zorgen. Hooper constateert dat markten ongevoelig zijn geworden voor de meeste geopolitieke onrust en dus - met uitzondering van een zeer ongebruikelijke ontwikkeling - weinig tot geen impact heeft op aandelenmarkten.

    De Invesco-strateeg begrijpt dat beleggers in oktober op hun hoede zijn. “Maar het is onwaarschijnlijk dat deze zorgen bij beleggers leiden tot een sell-off in oktober. Deze Halloween verwacht ik dat de grootste angsten komen van spookhuizen en horrorfilms, maar niet van de aandelenmarkten.”