MFS: Huidige recessie kan excessen uit verleden niet corrigeren

Iedere economische cyclus is anders, maar één ding is zeker: recessies zijn onvermijdelijk en corrigeren excessen uit het verleden. Bovendien zorgen ze ervoor dat verlieslatende ondernemingen, oftewel zombiebedrijven, die eigenlijk allang failliet hadden moeten gaan, omvallen. Maar deze recessie is een heel ander verhaal.

Beleggingsstrateeg Rob Almeida van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS stelt in zijn Strategist’s Corner ‘Births, Deaths and Indices’ dat de financiële markten momenteel een belangrijke taak niet (kunnen) uitvoeren. “In een normaal functionerende markt hebben bedrijven die niet goed draaien te maken met andere kapitaalkosten dan ondernemingen die het wel goed doen. De geschiedenis leert dat een recessie een corrigerend proces is dat overbodige bedrijven wegspoelt en bijvoorbeeld zorgt dat zij uit de S&P 500 verdwijnen.” Tijdens deze crisis gebeurt dit vrijwel niet, als gevolg van de stevige financiële steunmaatregelen van overheden en de acties van centrale banken.

De pandemie heeft een aantal bestaande trends in een stroomversnelling gebracht. Online winkelen is niet nieuw, maar de stijging van het aantal aankopen via het web is de laatste tijd wel enorm gestegen. Contactloos betalen heeft een impuls gekregen en ook het thuiswerken heeft technologie hiervoor naar menig huiskamer gebracht. Deze enorme veranderingen, die veel bedrijven raken, in combinatie met de ergste recessie in 100 jaar, zouden eigenlijk een groot aantal faillissementen tot gevolg moeten hebben. “Ik begrijp wat centrale banken proberen te bereiken. Maar het doorkruisen van het natuurlijke selectieproces van de markt zal zijn tol eisen. Het in leven houden van zieltogende bedrijven zorgt ervoor dat kosten voor andere ondernemingen oplopen en verstoort prijsvormingsmechanismen. In dit klimaat is het aan actieve vermogensbeheerders om dit soort verlieslatende beursfondsen uit hun portefeuille te snijden ook al worden ze niet uit de indices geschrapt”, meent Almeida.