AXA IM: Drukke donderdag voor Europa

Aanstaande donderdag kan een belangrijke dag worden voor Europa, met vergaderingen van zowel ECB-bestuurders als van EU-regeringsleiders op de agenda. Op beide bijeenkomsten kunnen belangrijke knopen worden doorgehakt.

Dit stelt AXA Group-hoofdeconoom Gilles Moëc in zijn wekelijks commentaar voor AXA Investment Managers. De centrale bank zal naar verwachting meer monetaire stimulering aankondigen en de regeringsleiders proberen het eens te worden over extra steun vanuit de Europese begroting.

Moëc verwacht dat de ECB het opkoopprogramma PEPP zal ophogen met nog eens €400 miljard en verlengen tot december 2021, ‘met sterke toezeggingen om meer en langer te doen indien nodig’. De datum kan verder vooruit worden geschoven en het bedrag nog iets hoger worden, maar niet veel meer dan €500 miljard, denkt hij.

De EU-regeringsleiders lijken voorzichtig voortgang te boeken. Polen lijkt zich welwillender op te stellen ten aanzien van voorwaarden aan steun uit een nieuw Europees steunfonds. Hongarije lijkt echter verder verwijderd van een compromis. Ook zou het Moëc niet verbazen als er een ontknoping van de Brexit-onderhandelingen op handen is.