BNY Mellon IM: Tien kansen en risico’s voor 2021

Wordt 2021 een jaar van belofte of nog een jaar van pijn? Economisch analisten Alicia Levine en Liz Young van BNY Mellon Investment Management zien tien kansen en risico’s die de komende 12 maanden kunnen bepalen.

Als eerste risico zien ze de politieke situatie in de Verenigde Staten. Het is nog steeds geen uitgemaakte zaak of de pendule de kant van de Democraten uitslaat of dat de Republikeinen een blokkerende stem krijgen, bijvoorbeeld ten aanzien van grote investeringen in infrastructuur. Een tweede risico is dat de overheidssteun om de economie door de pandemie te slepen ‘te weinig, te laat’ zal blijken.

Nog een risico is de-globalisering en minder internationale handel. Het conflict tussen China en de VS kan uitmonden in verschillende invloedsferen en pogingen supply chains zo veel mogelijk binnen de eigen grenzen te houden.

De laatste twee risico’s hebben direct met de pandemie te maken. De vaccinatieprogramma’s kunnen vertraging oplopen. Dit kan slecht vallen op de beurzen, die min of meer aannemen dat het in de zomer alweer business as usual is. Het laatste risico is dat markten weer in paniek raken en een nieuwe sell-off het gevolg is.

Aan de positieve kant, zou de pandemie snel voorbij kunnen zijn als vaccinatie eerder tot groepsimmuniteit leidt. Ook kunnen nieuwe beleggingskansen ontstaan, aangespoord door de lagere dollar. Een derde mogelijkheid is het aanbreken van een nieuwe ‘Roaring Twenties’ sfeer, waarin opgepot geld naar de markt stroomt.

De vierde kans is een cyclisch herstel dat de ongelijkheid in de samenleving verkleint en waarbij juist kleine bedrijven meer gewaardeerd worden. Een laatste kans biedt blijvend lage inflatie, waardoor de opgelopen schuldenbergen houdbaarder worden.