T. Rowe Price: Economisch herstel vergroot renterisico voor obligatiebeleggers

  • Economisch herstel is goed nieuws voor veel beleggers, maar obligatiebeleggers moeten rekening houden met een hoger renterisico.
  • Beleggers in vastrentende waarden krijgen in 2021 te maken met lagere yields en krappere credit spreads, waardoor het lastig wordt om aantrekkelijk rendement te vinden.
  • Een sterker economisch herstel in 2021 werkt enkel in het voordeel van vastrentende waarden die het potentieel goed doen in een omgeving met stijgende rentes.

    Een sterker economisch herstel in 2021 houdt risico's in voor obligatiebeleggers, waarschuwt Mark Vaselkiv, chief investment officer Fixed Income bij T. Rowe Price . Hij zegt dat beleggers creatief zullen moeten zijn in het zoeken naar vastrentende waarden - zoals bankleningen met variabele rente en bedrijfsobligaties uit opkomende markten - die het potentieel goed kunnen doen in een omgeving met stijgende rentes.

    Massale liquiditeitsinjecties door centrale banken hebben de wereldwijde schuldmarkten in 2020 met succes gestabiliseerd, zelfs toen een door de pandemie veroorzaakte vlucht naar kwaliteit de toch al lage rendementen op staatsobligaties nog verder omlaag duwde. Deze tweeledige trend leidde vorig jaar tot sterk positieve rendementen in de meeste vastrentende waarden.

    2021 wordt daarentegen een uitdagend jaar voor beleggers, aldus Vaselkiv. Nu de rendementen op kortlopende obligaties ultra-laag of negatief zijn en de Amerikaanse rentecurve steiler wordt naarmate de economische groei en de inflatieverwachtingen opleven, kan het renterisico een kritiek punt worden, waarschuwt hij.

    De schuldmarkten lijken ook niet meer zo aantrekkelijk als na de reddingsoperaties van de centrale banken in 2020, aldus Vaselkiv. Nu de investment-grade (IG) en high yield credit spreads weer dichter bij hun historische normen liggen - ondanks de aanhoudende gevolgen van de pandemie - zullen actieve selectie van sectoren en effecten in 2021 waarschijnlijk een belangrijkere rol spelen bij het zoeken naar rendement en het beheren van risico's.

    h2>Uitbreiding schulduniversum Er zal veel creativiteit nodig zijn om aantrekkelijke kansen te vinden in een omgeving met zo'n lage rente, meent Vaselkiv. Creativiteit kan in deze context betekenen dat het risicospectrum wordt verruimd, dat er mogelijk meer wordt belegd in leningen met een variabele rente en andere activa met een lage looptijd, en dat er wordt gezocht naar mogelijkheden op de markten voor schuldpapier buiten de VS. Vakkundige kredietanalyse kan van cruciaal belang zijn voor succes.

    Voor schuldbeleggers biedt de vloedgolf van nieuwe emissies in USD in 2020 - naar schatting USD 2 biljoen in investment-grade schuld en meer dan meer dan USD 500 miljard aan high yield-schuld - zowel potentiële kansen als extra risico's, aldus Vaselkiv. Aan de ene kant lijken de rendementen in het schulduniversum volgens Vaselkiv op relatieve basis nog steeds aantrekkelijk. Hoewel veel bedrijven hun schuldenlast hebben verhoogd, zijn de liquiditeitsratio's volgens hem in veel gevallen zelfs verbeterd. Dit zou bedrijven in cyclische sectoren zoals energie, luchtvaartmaatschappijen en huisvesting moeten helpen om insolventie af te wenden totdat de economische omstandigheden normaliseren.

    EM-schuld in lokale valuta aantrekkelijk, vooral als dollar verzwakt

    Vastrentende activa buiten de VS - vooral bedrijfsobligaties in opkomende markten in lokale valuta - kunnen in 2021 ook kansen bieden voor beleggers in wereldwijde obligaties, aldus Vaselkiv. Een zwakkere Amerikaanse dollar, voegt hij eraan toe, kan die aantrekkingskracht vergroten door het rendement op niet-dollar activa voor dollarbeleggers te verhogen en de kredietwaardigheid van emittenten van Amerikaanse dollarobligaties te verbeteren.

    Belangrijke factoren zoals relatieve rentetarieven, relatieve groeicijfers en relatieve monetaire liquiditeit suggereren dat de trend naar depreciatie van de dollar in 2021 zou kunnen voortduren, aldus Vaselkiv. "Historisch gezien hebben dollarcycli de neiging om lange tijd aan te houden," zegt hij. "Dit is mogelijk een goed voorteken voor internationale allocaties, niet alleen in vastrentende waarden, maar ook voor aandelenfondsen die een groot deel van hun winst buiten de VS genereren.