Commentaar op het ontslag van de gouverneur van de Turkse centrale bank door Erdogan

Door M&G’s team vastrentende beleggingen

Het ontslag van Naci Agbaln, de gouverneur van de Centrale Bank van Turkije (de derde in minder dan twee jaar), is voor de markten als een duidelijke negatieve verrassing gekomen. De benoeming van gouverneur Agbal in november vorig jaar werd door de beleggers positief ontvangen, na het onhoudbare financiële beleid onder zijn voorganger. Dit eerdere beleid leidde tot hoge inflatie en een aanzienlijke uitputting van de valutareserves, waardoor de Turkse lira in 2020 een van de slechtst presterende valuta's onder de opkomende economieën was.

Tijdens zijn vier maanden durende ambtstermijn aan het roer van de centrale bank slaagde gouverneur Agbal er gedeeltelijk in het beleggersvertrouwen te herstellen: De Turkse activaprijzen verbeterden, de lokale dollarisatietrend vertraagde en buitenlandse beleggers begonnen voorzichtig terug te keren naar de lokale markten. Zijn ontslag ten gunste van een kandidaat met een politieke achtergrond en enigszins onorthodoxe economische opvattingen lijkt dan ook een belangrijke tegenslag te zijn, die waarschijnlijk duidt op een terugkeer naar het vroegere onorthodoxe beleid.

Hoewel het dieptepunt van de COVID-crisis waarschijnlijk achter de rug is, zijn de fundamentele economische uitdagingen voor Turkije niet verdwenen. Door de hoge inflatie, de grote behoefte aan externe financiering bij lage deviezenreserves, de toename van de overheidsschuld in deviezen en het uitblijven van structurele hervormingen zijn de Turkse markten overgeleverd aan het mondiale beleggerssentiment.

De sterk negatieve marktreactie onderstreept de bezorgdheid van de beleggers: tenzij de nieuwe gouverneur erin slaagt de continuïteit van het beleid te waarborgen, wat momenteel onwaarschijnlijk lijkt, zou een verdere verzwakking het gevolg kunnen zijn. In ieder geval zal het abrupte ontslag van gouverneur Agbal het beleggersvertrouwen in de Turkse markten op middellange termijn waarschijnlijk langdurige schade toebrengen.

Hoewel de besmetting van andere opkomende markten vrij beperkt is gebleven, herinnert deze gebeurtenis beleggers aan de broosheid van het beleid in veel opkomende markten, in een tijd van andere uitdagingen, zoals een trage verdeling van vaccins en stijgende rendementen in de VS.