BlackRock ziet momentum voor Chinese assets

Chinese aandelen waren in de uitverkoop: de markt dacht dat Peking agressief te werk zou gaan met het afbouwen van de monetaire en overheidssteun, omdat China vooropliep qua economisch herstel. Maar na de parlementsvergadering van afgelopen maand denken experts van BlackRock dat de bijkomende risico’s van het terugdraaien van die maatregelen wel mee zullen vallen. Dus blijft BlackRock bovengemiddeld blootgesteld aan Chinese aandelen, schrijft de vermogensbeheerder in haar wekelijkse marktcommentaar.

“Chinese aandelen zijn op dit moment gunstiger dan Amerikaanse – al moet je daar natuurlijk ook in beleggen – omdat ze ondergemiddeld gerepresenteerd zijn in de wereldindices: minder dan 10% van de MSCI ACWI Index en de Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index bestaat uit Chinese aandelen. En dat biedt aantrekkelijke kansen. Het rendement op Chinese Klasse A-aandelen heeft maar weinig correlatie met die van andere opkomende markten; hetzelfde geldt voor Chinese staatsobligaties en hun tegenhangers overal ter wereld. Door de vraag van beleggers zijn de koersen gestegen en is het effectieve rendement gedaald. Maar met een voor inflatie gecorrigeerde 10-jaarsyield van ruim 3%, is dat nog altijd meer dan van andere opkomende markten.”

Tijdens haar recente jaarvergadering bleek de Chinese overheid meer ‘dovish’ dan verwacht. De na te streven groei voor 2021 werd vastgesteld op 6%, wat vrij conservatief is. Dit betekent dat de overheid niet alles op alles zet om de groei op de korte termijn zo hoog mogelijk op te stuwen, maar laat zien dat de overheid gespitst is op een duurzame groei van de economie. Volgens de experts van BlackRock weerspiegelt het beoogde groeicijfer ook twee grote onzekerheden: de pandemie en de spanningen tussen de VS en China, die ook onder Biden voelbaar zijn.

BlackRock onderscheidt China van andere opkomende markten. Volgens hen is het mede door de recente marktcorrecties een uitstekend moment om in te stappen. “Chinese staatsobligaties zijn wat ons betreft een goede strategische zet: ze hebben weinig last van de krapper wordende spreads in andere opkomende markten en het feit dat de overheid focust op langeretermijngroei, biedt ook kwalitatieve houvast. Daarnaast kunnen veel Chinese bedrijven profiteren van de ambitieuze klimaatdoelen die het land zichzelf heeft gesteld.”

Voor BlackRock betekent dit dat ze overwogen zijn in Aziatische aandelen ex-Japan en in Aziatsche fixed income, die zwaar leunen zijn op blootstelling in China. De sterke performance van afgelopen jaar zal zich waarschijnlijk niet herhalen, maar de snelle herstart van de economie is een goed voorteken voor Chinese assets.