Q2 vooruitzichten ontwikkelde en opkomende markten

Ontwikkelde markten : wederopbouw zonder ver vooruit te zien. Opkomende markten : reparatie van het schip op volle zee te midden van de COVID-19-golven

Door Hans Stegeman, Chief Investment Strategist, Triodos Investment Management

Hansstegeman
Hans Stegeman
Meer dan een jaar na de “Grote Lockdown” is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel en komen de vaccinatiecampagnes in een stroomversnelling. In de ontwikkelde markten leidt de combinatie van de ruime beschikbaarheid van vaccins en overtollige besparingen van huishoudens tot een sterk economisch herstel. Maar in de opkomende markten escaleert de ongelijkheid.

Het goede nieuws is dat het herstel in de ontwikkelde markten aan kracht wint. We hebben onze groeiprognoses naar boven bijgesteld aangezien het herstel van de economische activiteit eerder plaatsvond dan we hadden verwacht en het totale bedrag van de wereldwijde fiscale stimuleringsmaatregelen onze verwachtingen heeft overtroffen. Tegen de zomer verwachten we dat de beperkingen in de ontwikkelde markten substantieel zullen worden teruggeschroefd, waardoor er ruimte zal komen voor een sterk mondiaal economisch herstel dankzij overtollige besparingen van huishoudens en een uitgestelde vraag.

VS als motor van het wereldwijde herstel, eurozone duidelijk achterop

Dit alles in aanmerking genomen, lijkt de VS goed gepositioneerd om vóór de tweede helft van 2021 een pre-pandemisch niveau van economische activiteit te bereiken. Zij zullen daarom de belangrijkste motor zijn van het wereldwijde economische herstel.

Japan zal in de tweede helft van 2021 pre-pandemische niveaus bereiken, terwijl het zowel voor de eurozone als voor het VK onwaarschijnlijk is dat zij vóór het tweede kwartaal van 2022 pre-pandemische activiteitenniveaus zullen bereiken. Vergeleken met de eurozone verwachten we wel dat het tempo van herstel in het VK in de komende maanden sneller zal zijn vanwege de succesvollere vaccinatiecampagne.

Nog geen zicht op groen en inclusief herstel

Hoewel de mondiale economische vooruitzichten op korte termijn gunstig lijken, heeft het gebrek aan aandacht voor het lange termijn-herstel tot dusver geleid tot beleidsmaatregelen die alleen gericht zijn op een herstel van de oude economie. Maatregelen die sturen op een groen en inclusief herstel zijn schaars.

De komende maanden zullen waarschijnlijk cruciaal zijn om de richting van het aanstaande herstel te bepalen. Om een duurzaam, inclusief en klimaatbestendig hersteltraject te bewerkstelligen, moeten de regeringen zich richten op vroegtijdige CO2-beperking en het behalen van de wereldwijde Sustainable Development Goals (SDG's), in plaats van zich te concentreren op ouderwetse maatstaven zoals de groei van het bbp.

Allocatie: voorzichtige houding

Op basis van onze fundamentele benadering handhaven we onze voorzichtige assetallocatie en blijven we onderwogen in aandelen en neutraal in obligaties. Wij denken niet dat de huidige waarderingen de onderliggende fundamentele waarden correct weerspiegelen en we gaan ervan uit dat centrale banken de financiële activa niet oneindig zullen kunnen opblazen.

Wij geven de voorkeur aan gevestigde namen, aangezien de negatieve effecten van de ineenstorting van de economische activiteit zich waarschijnlijk in een later stadium zullen voordoen zodra de noodhulp wordt stopgezet.

Opkomende markten - reparatie van het schip op volle zee te midden van de COVID-19-golven

Met de toenemende mobiliteit en positieve overloopeffecten, voornamelijk uit de VS en China, verwachten we in de komende kwartalen een toenemend momentum in de opkomende markten. Het eerste kwartaal van 2021 vertoont al enkele groene scheuten van herstel, maar er zijn nog grote verschillen tussen opkomende markten. De verschillen in stimuleringsmaatregelen om bevolkingsgroepen te ondersteunen zijn groot, met een ongewenste terugval in armoede en voedselzekerheid in voornamelijk lage-inkomenslanden. Andere verschillen houden verband met de strijd tussen het virus en de beschikbaarheid van het vaccin.

In de meeste opkomende markten zijn de vaccinaties begonnen, maar het tempo van de uitrol verschilt aanzienlijk van land tot land. Het helpt daarbij niet dat vaccinaties slechts langzaam naar lage-inkomenslanden stromen. Het is de afgelopen maanden pijnlijk duidelijk geworden dat de armste landen in de race om vaccins vaak aan het kortste eind trekken.

De meest dringende uitdaging voor opkomende markten is dan ook om de stimulans te behouden totdat het virus onder controle is. De kosten voor regeringen stapelen zich op en de ongelijkheid escaleert. Daardoor zijn er meer handen nodig om een duurzamere economie op te bouwen.

Door samen te werken aan impactinvesteringen die kapitaal toewijzen aan productieve activiteiten, zoals het opbouwen van structuren, het investeren in menselijk kapitaal en het werken met digitale technologie door informatie en kennis te delen, evenals financiering, kunnen we uiteindelijk in een hoger tempo vooruitkomen.