AXA IM: VS haken op eigen wijze aan bij strijd tegen klimaatverandering

Het groene investeringsplan van de regering van Joe Biden is spectaculair en trekt wereldwijd de aandacht, maar ook het activisme van Amerikaanse toezichthoudende instanties in de strijd tegen klimaatverandering is opzienbarend.

Dit stelt AXA Group hoofdeconoom Gilles Moëc in zijn Marocast-commentaar voor AXA Investment Managers van deze week. Hij wijst er hierin op dat federale instanties hun inspanningen opvoeren ter ondersteuning van de groene zaak, wat de nodige transitie kan versnellen.

Zo overweegt de Environmental Protection Agency (EPA) CO2-uitstoot op te nemen in het National Ambient Air Quality Standards-kader. Dit zou alle 50 staten dwingen een strategie te ontwerpen om de uitstoot te verminderen en betekenen dat er sancties kunnen worden opgelegd als niet aan de doelstellingen wordt voldaan. Ondertussen voert de Securities and Exchange Commission (SEC) de inspanningen op het gebied van regelgeving inzake groene beleggingen op.

Joe Biden heeft deze week een meeting van 40 regeringsleiders bijeengeroepen om ‘momentum op te bouwen’ voorafgaand aan de COP26-klimaatconferentie in het najaar. “De VS willen duidelijk enig leiderschap laten gelden in de groene transitie. Ze zien China waarschijnlijk als hun belangrijkste concurrent op dit gebied”, aldus Moëc. Vooral wat betreft groen beleggen loopt de Europese Unie volgens hem voor. “Maar de VS willen duidelijk snel een inhaalslag maken.”

Moëc blikt in zijn commentaar ook vooruit op de vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) deze week. De AXA-hoofdeconoom verwacht donderdag geen wijzigingen van het beleid, aangezien nieuwe economische ramingen pas in juni uitkomen. Bankpresident Christine Lagarde zal waarschijnlijk positieve ontwikkelingen in de eurozone benadrukken, nu het vaccinatieproces ‘eindelijk’ vruchten begint af te werpen.