DWS: ECB staat stand-by

Hieronder vindt u een vooruitblik op de ECB-vergadering van donderdag door Ulrike Kastens, econoom Europa bij vermogensbeheerder DWS:

“Tijdens de komende vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt de huidige koers van het monetaire beleid waarschijnlijk bevestigd; alle beleidsopties liggen immers nog steeds op tafel. Tegelijkertijd staat de ECB klaar om de monetaire beleidsinstrumenten aan te passen indien nodig. Toen de ECB in maart besloot om de tijdelijke obligatieaankopen in het kader van het noodsteunprogramma voor pandemieën (PEPP) aanzienlijk te verhogen, gaf de bank zichzelf ademruimte voor de beslissing die wellicht pas in juni valt: of dit hogere aankooptempo wel of niet moet worden gehandhaafd. In dit opzicht is de bijeenkomst van april wellicht niet zo spectaculair.”

“De belangrijkste onderwerpen blijven de economische vooruitzichten en de toetsing van de financieringsvoorwaarden. De risico's voor de economie werden in maart al evenwichtiger ingeschat. De aanvullende begrotings- en infrastructuurpakketten in de VS zullen de positieve onderliggende toon waarschijnlijk verder versterken. Maar de economische onzekerheid over het verdere verloop van de pandemie is groot, en dat zal vooral in de eerste helft van dit jaar druk op de groei uitoefenen.”

“De discussie over gunstige financieringsvoorwaarden kan veel gevoeliger blijken dan gedacht. Hoewel een ‘holistische’ en ‘veelzijdige’ reeks indicatoren wordt gehanteerd, concentreert de markt zich op de risicovrije rente en het bbp-gewogen rendement op staatsobligaties. Het idee van wat ‘gunstig’ is, zal in de loop van de tijd veranderen - afhankelijk van de inflatievooruitzichten. Hierdoor blijft de onzekerheid over de reactiefunctie van de ECB, die zij ook tijdens deze vergadering niet zal kunnen wegnemen, bestaan. Expliciete beheersing van de rentecurve is immers niet haar doel.”

“Een verhoging van het PEPP worden wellicht afgewezen, omdat tot dusver slechts 943 miljard euro van de 1850 miljard euro is gebruikt. Een hoger aankooptempo in het derde kwartaal is ook eenvoudig te realiseren. Al met al staat de ECB stand-by. Hoe zij uiteindelijk te werk zal gaan, wordt waarschijnlijk pas in het najaar beslist. Dan is de uitkomst van de strategische evaluatie klaar en moet de ECB beslissen hoe het nu verder moet met de verschillende steunprogramma's. Dit zal echter niets veranderen aan de fundamenteel expansieve monetaire koers van de ECB.”