Luc Olivier over beleggen

Luc Olivier, beheerder van impactfondsen, La Financière de l’Echiquier

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Luc olivier
Luc Olivier

Nadat ik mijn master in bank en finance had behaald aan de Université Paris I Panthéon-Sorbonne, heb ik mijn studie voortgezet met een dubbele master in management en een MSc Corporate Finance aan de EDHEC. In mijn tussenjaar kwam ik bij het SRI-team van LFDE en daarna bij Exane in Londen. Als net afgestudeerde ben in 2017 bij LFDE begonnen als financieel en niet-financieel analist, een speciaal gecreëerde dubbelrol. Ik ben daardoor niet schizofreen geworden, want deze twee zaken passen goed bij elkaar en zijn verankerd in het DNA van LFDE. Na 3 jaar bedrijven te hebben geanalyseerd, werd ik medebeheerder van de impactfondsen.

Vanwaar je keuze voor vermogensbeheer?

Ik kom uit Béarn in Luxemburg en mijn opvoeding was een mengeling van cijfers en spiritualiteit. Deze zijn niet onverenigbaar, integendeel, net zoals SRI en rendement. Mijn ouders, aanhangers van yoga en meditatie en werkzaam in de IT-sector, hebben mij niet alleen oog gegeven voor alles wat leeft, maar ook belangstelling voor cijfers. Ik was me al heel vroeg bewust van duurzame ontwikkeling en mijn honger naar cijfers vond een natuurlijke oplossing: verantwoord- en impactbeleggen.

Is impactbeleggen het belangrijkste middel voor positieve verandering?

Impactbeleggen is volgens mij van essentieel belang, omdat het de mogelijkheid biedt te investeren in de beste ondernemingen die concrete oplossingen bieden voor de uitdagingen van duurzame ontwikkeling. Impactbeleggen heeft een tweeledig doel: financiële rentabiliteit combineren met veel impact op het milieu en de samenleving. Impactbeleggen is ook en vooral een dagelijks engagement van beheerders met ondernemingen via het aandeelhouderschap, een krachtig instrument. Daarmee kun je veel bereiken.

Verder is het aan ieder van ons om te handelen. Financiering is niet de enige remedie. Ik roep iedereen op om zichzelf steeds één vraag te stellen: ‘Wat is mijn persoonlijke impact?’ Daarmee bedoel ik niet alleen het uitdoen van het licht als je een kamer uitloopt, of de keuze van vervoermiddelen - die ik overigens sterk aanmoedig - maar bijvoorbeeld ook competenties die worden ingezet voor niet-vervuilende sectoren. Indien goed georiënteerd, kan beroepsactiviteit een aanzienlijke positieve impact hebben. Heb je ergens een passie voor?

In Le blues du businessman zingt de zakenman Zéro Janvier dat hij ‘artiest had willen zijn’ ... Bij mij is het precies andersom. Ik heb de passie voor zang geërfd van mijn grootvader, zanger in het koor van de Opéra Comique in Parijs. Net als hij ben ik een tenor. Als student heb ik me ondergedompeld in de wereld van de opera en de voorbereiding daarvan, terwijl ik bestuurslid was van een grote Parijse zangschool. Toen ik bij LFDE kwam, moest ik een keuze maken. Ik droom er niet van om artiest te zijn; het lichaam is het instrument van de zanger met alle opofferingen die dat met zich meebrengt. De impact van de operatechniek op het lichaam is enorm, want elke juiste klank roept een ongelooflijke ervaring op. Ja, ik heb een passie: voor zang.