M&G lanceert duurzaam senior secured loan fonds

M&G heeft een nieuw fonds gelanceerd dat beleggers toegang biedt tot de beste bedrijven in de private-creditmarkt op het gebied van duurzaamheid.

Het M&G Sustainable Loan Fund, wordt beheerd door Fiona Hagdrup en Thomas Lane en combineert de ervaring die M&G al ruim 20 jaar heeft met het beleggen in leningen in combinatie met de expertise op het gebied van duurzaamheid en stewardship. Wereldwijd is de private creditmarkt goed voor 15.000 miljard dollar. Het Prudential With-Profits fonds (75 miljoen euro) geldt als seed-investor en het Zweedse pensioenfonds Kåpan Pensioner heeft een eerste toezegging gedaan van 26 miljoen euro.

Het fonds heeft niet alleen een financiële doelstelling, maar ook een nadrukkelijk duurzaamheidsdoel. Om deze doelstellingen te behalen worden bedrijven gescreend, wordt een specifieke selectie gehanteerd en een eigen beoordelingsmethode toegepast:

 • Uitsluiting – we sluiten bedrijven uit die de normen voor goed bedrijfsgedrag overtreden of die inkomsten halen uit niet-duurzame en/of andere specifieke sectoren, zoals steenkool, olie en gas.
 • Engagement – we hanteren een gedegen engagementstrategie. We hanteren daarbij een bilaterale en collectieve benadering.
 • Optimalisering – we geven de voorkeur aan hoog scorende bedrijven en instrumenten met een duurzaamheidslabel, waaronder groene, sociale en duurzame leningen en obligaties, waarvan de opbrengsten worden gebruikt voor een specifiek doel of voor algemene bedrijfsdoeleinden. Bedrijven moeten wel voldoen aan key performance indicators die overeenkomen met de eigen vastgelegde duurzaamheidsdoelen.

  M&G was in 1999 een van de eerste niet-bancaire beleggers die de Europese markt voor leverage loans betrad en geldt tegenwoordig als een van de grootste beheerders op dit gebied in heel Europa2. Het leveraged finance team binnen de Private & Alternative Assets-tak van M&G telt 23 experts en beheert namens institutionele beleggers ongeveer 9 miljard euro (per eind juni 2021) via afzonderlijke en gepoolde fondsen. Hieronder valt ook het M&G European Loan Fund dat in 2005 werd gelanceerd en dat inmiddels een omvang heeft van 3,5 miljard euro.

  Fiona Hagdrup, beheerder van het M&G Sustainable Loan Fund: “De nadruk van deze strategie ligt op de actieve aspecten van het beleggen in private loans. We willen zo bijdragen aan het duurzaamheidsmomentum in een beleggingscategorie die veel minder ontwikkeld is dan die van aandelen in beursgenoteerde bedrijven of overheidsobligaties.

  We willen bovendien dat veranderingen sneller worden doorgevoerd. Hiervoor zetten we ons relatienetwerk - bestaande uit beroepsorganisaties, instellingen die zich bezighouden met het klimaat en andere ESG-organisaties - in om actief te lobbyen voor meer transparantie als het gaat om ESG-risico’s en het managen daarvan. Ons streven is dat bedrijven heel ambitieus te werk gaan met het vastleggen van ESG-doelstellingen voor de korte- middellange- en langetermijn.”

  William Nicoll, CIO van Private & Alternative Assets bij M&G: “Private loans zijn bij uitstek geschikt als actieve belegging: er is een directe relatie met het bedrijf dat geld leent en dat regelmatige contact zet aan tot positieve veranderingen binnen deze asset class. Veel vermogensbezitters en grote pensioenfondsen willen niet alleen financieel rendement behalen maar in hun strategie sluiten ze ook bepaalde bedrijven uit en willen ze dat er goed gerapporteerd wordt over ESG.

  Onze private loans strategie sluit daar naadloos op aan. Het voldoet aan de groeiende vraag en benut tegelijkertijd de positieve energie die uitgaat van engagement.”