Pas op: de obligatiemarkt geeft aan dat er problemen op komst zijn

Door Althea Spinozzi, Senior Fixed Income Strategist, Saxo Bank

Het is tijd om voorzichtig te worden, want de obligatiemarkt signaleert een snelle rentestijging tegen de achtergrond van een sterke inflatiedruk en een agressiever monetair beleid. Tot nu toe hebben risicovolle activa geleden onder de rentestijging. De situatie kan echter snel verslechteren als de spreads tussen bedrijven vergroten naarmate de financiële omstandigheden verkrappen.

Nu de Federal Reserve zich opmaakt om de rente te verhogen, verwachten wij dat de break-evenrente zal dalen en dat de reële rendementen sneller zullen stijgen, wat een bedreiging vormt voor risicovolle activa. Ook de nominale rendementen zullen blijven stijgen, want ze wijzen nu al op veel hogere niveaus dan we dit jaar hebben gezien. Gezien de marktvolatiliteit sluiten wij niet uit dat de 10-jaars TIPS-rendementen tegen het eind van het jaar naar 0,5% en de 10-jaars nominale rendementen naar 2% zullen stijgen.

De beleggers moeten zich zorgen gaan maken over hun beleggingen, want er zijn tekenen dat de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties hoger worden, waardoor ook kredieten met een lagere rating worden meegesleurd.

HYG, de iShares iBoxx High Yield Corporate Bond ETF, heeft een belangrijk steunniveau op 86,5 doorbroken. De voortschrijdende gemiddelden dalen allemaal, een teken dat de ETF verder zou kunnen dalen. Zodra de zwakke steunlijn op 85,7 wordt doorbroken, zal de ETF waarschijnlijk verder dalen naar 84,8.

Trek niet te snel conclusies. De huidige daling van HYG en JNK (de SPDR Bloomberg High Yield Bond ETF) wordt volledig gedreven door de recente stijging van de rendementen. Hoewel de gemiddelde yield to worst van Amerikaanse bedrijfsjunkobligaties is gestegen tot 4,6%, het hoogste niveau sinds december 2020, blijft hun voor opties gecorrigeerde spread (OAS) rond de 300bps.

Dat is in lijn met het niveau van vóór de wereldwijde financiële crisis van 2008. Dit betekent dat de JNK en HYG dalen als gevolg van een stijging van de intrestvoeten en niet omdat er tekenen zijn van onrust in de zwakkere bedrijfsobligatieruimte. Terwijl men bij individuele obligaties het risico van een stijgende rente kan beperken door de obligatie tot de eindvervaldag aan te houden, is dat bij ETF's onmogelijk omdat er voor deze producten geen einddatum is. Het onderstreept dat het in een klimaat van hoge inflatie en stijgende interesten essentieel is om te zoeken naar rendementen die zoveel mogelijk duration wegwerken. De junk bonds-markt kan daarvoor zorgen, maar het is van cruciaal belang om bereid te zijn die obligaties tot het einde van de looptijd aan te houden.

Het probleem is dat hoe hoger de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties oplopen, hoe meer druk er zal worden uitgeoefend op zwakkere obligaties, waardoor de credit spreads uiteindelijk zullen toenemen. Op dat moment zal het te laat zijn voor risicovolle activa omdat de volatiliteit endemisch zal worden in zowel de obligatie- als de aandelenmarkt.

Een manier om te weten wanneer we een brede uitverkoop tegemoet kunnen zien, is de reële rendementen in de gaten te houden. Hoe sneller zij stijgen, des te sneller worden de financieringsvoorwaarden voor het bedrijfsleven krapper. De reële rendementen blijven ruim onder nul. Als de Federal Reserve zich echter opmaakt om de economie te verkrappen, kunnen we verwachten dat de break-evenrente zal dalen en het nominale rendement zal stijgen, wat de stijging van het reële rendement zal versnellen. Dat zou een grote uitverkoop kunnen uitlokken, niet alleen bij de junk bonds, maar ook bij aandelen met een hoge duration, zoals techaandelen. Dat is wat er gebeurde tijdens het Taper Tantrum in 2013.

Daarom is het van vitaal belang om de bewegingen van zowel de reële als de nominale rendementen in de gaten te houden. Hieronder zullen wij enkele kritieke niveaus belichten.

Reële rendementen

Tienjarige TIPS worden sinds augustus binnen een bandbreedte verhandeld. Als ze echter boven hun dalende trendlijn uitbreken, zullen ze waarschijnlijk stijgen om de weerstand op -0,70% te testen. Als de rentestijgingen tegen het einde van het jaar versnellen, kunnen we een stijging van het reële rendement tot -0,50% verwachten. De waarderingen zullen deels ondersteund blijven worden door negatieve reële rendementen. Toch zal een herwaardering onvermijdelijk zijn als gevolg van de snelle stijging van de reële rendementen.

Nominale rendementen

De tienjarige Amerikaanse Treasuries bevinden zich in een opwaartse trend. We verwachten echter dat ze in toom zullen blijven totdat de crisis rond het schuldenplafond is opgelost, omdat ze als veilige haven zullen dienen temidden van de volatiliteit op de geldmarkten. Op dat moment zullen ze waarschijnlijk boven de 1,75% uitbreken en verder stijgen naar 2% als gevolg van de inflatiedruk en een agressiever monetair beleid.

De vijfjaarsrente koerst eveneens in een opwaartse trend richting 1,50%.

De tweejaarsrente zal waarschijnlijk versneld oplopen nu de markt eerdere renteverhogingen incalculeert. Het rendement heeft de weerstand op 0,55% doorbroken en bevindt zich nu in een snelle zone die het vlug naar 1% kan voeren.