De inflatie wordt wakker. Waarom slaapt het goud dan?

Een extreem agressief monetair beleid heeft de economieën overspoeld met liquiditeit. De inflatie stijgt bruusk. Vele vinden het dan ook aangewezen om te beleggen in goud. Maar het goud slaapt. Terwijl aandelen record na record breken, gaat het gele metaal onderuit. Een verlies van 5,07% in 2021 (1)! Hoe komt dat?

Frederic rollin
Frédéric Rollin

Tijdelijke inflatie

Enerzijds beschouwen beleggers de inflatie als tijdelijk. Zij denken dat de torenhoge inflatie van de jaren 70 niet aan de orde is. De prijsstijgingen zijn volgens hen vooral te wijten aan tekorten, die op hun beurt het gevolg zijn van de pandemie. De vaccinatiecampagne gaat door en de nefaste gevolgen van de pandemie zouden moeten verdwijnen. We zullen dan opnieuw naar de toestand van vroeger gaan, met industriële overcapaciteit, vlotte handel en de productie in lageloonlanden.

Monetaire verstrakking

Anderzijds heeft de Amerikaanse centrale bank zijn discours aangescherpt en stijgen de rentevoeten. Op iets meer dan één jaar tijd is de Amerikaanse 10-jarige rente verdrievoudigd, met name van 0,50% tot 1,64% (1). Veel beleggers willen dan ook graag gebruik maken van dat rendement in plaats van te beleggen in goud, dat geen rendement oplevert. Goud doet het over het algemeen goed wanneer de Fed een erg versoepelend beleid voert. Het lijdt echter wanneer de centrale bank haar beleid verstrakt.

Optimistische beleggers

Tot slot blijft de economie erg sterk groeien. Wij gaan uit van 5,9% voor 2021 en 4,8% voor 2022. Ook de bedrijfsresultaten zijn uitstekend. Daardoor zijn beleggers goedgeluimd en zijn ze weinig risicoavers. Het gele metaal kan zijn rol als veilige haven dus niet uitspelen.