De meest succesvolle IPO’s van 2021

Auteur: Maxim Manturov, Head of Investment Research at Freedom Finance Europe.

Sinds januari 2021 gingen maar liefst 1055 organisaties naar de beurs. Dit jaar stond dan ook in het teken van enkele van de spannendste en snelst groeiende beursintroducties (IPO's) van de eeuw. Sommige IPO’s, waarvan werd verwacht dat ze de pan uit zouden rijzen, zijn uiteindelijk in koers gekelderd, terwijl andere de verwachtingen ruimschoots hebben overtroffen.

Denk hier bijvoorbeeld aan het elektrische autobedrijf Rivian. Hoewel de financiële markt de groeiende onzekerheid weerspiegelde waarmee de wereld het voorbije jaar werd geconfronteerd, waren er zes organisaties die boven de rest uitstaken. Daardoor behoren zij tot de meest succesvolle IPO’s van 2021. Deze bedrijven bieden unieke producten aan waar in hun respectieve markten veel vraag naar is, waardoor ze dit jaar konden floreren.

Maxim Manturov, Head of Investment Research bij Freedom Finance Europe deelt zijn analyse over de meest succesvolle IPOs van 2021, die de moeite waard zijn om ook komend jaar nog in de gaten te houden.

Doximity

Doximity is een online platform dat medische professionals in staat stelt om samen te werken met collega's, op een veilige manier patiëntenzorg te coördineren, virtuele afspraken met patiënten te maken en op de hoogte te blijven van het laatste medische nieuws en onderzoek. Tot hun klanten behoren medische organisaties en met name farmaceutische fabrikanten, gezondheidssystemen en bedrijven voor medische rekrutering.

Met zo'n grote gebruikersbasis op het platform mag het geen verrassing zijn dat alle 20 belangrijkste farmaceutische fabrikanten adverteren op Doximity en dat het bedrijf in 2020 meer dan €175m omzet haalde. Sinds zijn beursgang in juni is de aandelenkoers met 195% gestegen en de opbrengsten werden geschat tussen de 75,7 miljoen euro en 76,6 miljoen euro voor het einde van het derde kwartaal van 2021.

Kijkend naar volgend jaar, zou het bedrijf mogelijk internationaal kunnen uitbreiden of naar nieuwe beroepen zoals recht of rechtshandhaving, in plaats van te streven naar een 100% marktaandeel van artsen en medische studenten in de VS

DigitalOcean

Sinds de IPO van DigitalOcean in maart, zijn de aandelen met 143% gestegen en de inkomsten van het bedrijf in het derde kwartaal van 2021 gestegen met 37% tot 98 miljoen euro. Nogal indrukwekkend gezien de drie belangrijkste concurrenten Amazon, Google en Microsoft zijn. DigitalOcean is namelijk een aanbieder van cloud computing-diensten, die infrastructuur en tools biedt voor ontwikkelaars, start-ups en het mkb.

Met het oog op het nieuwe jaar, is het bedrijf goed gepositioneerd om zijn momentum in de gestegen aandelenkoers te behouden. Er wordt voorspeld dat tegen 2024 de wereldwijde uitgaven voor infrastructuur en platformdiensten in totaal 102 miljard euro zullen bedragen. DigitalOcean gelooft dat er momenteel 100 miljoen mkb’s en 19 miljoen ontwikkelaars wereldwijd zijn die zouden profiteren van hun service. Dat betekent dat het de mogelijkheid heeft om zijn klantenbestand exponentieel uit te breiden.

Affirm Holdings

Financiële technologie die consumenten in staat stelt producten te kopen en betalingen in termijnen te verrichten: dat is wat start-up Affirm Holdings dagelijks doet. De interesse van investeerders in het bedrijf werd in augustus gewekt toen het een samenwerking aanging met Amazon. In oktober ging Affirm Holdings ook een samenwerking aan met American Airlines; het perfecte moment gezien 74% van de Amerikanen zei dat ze dit vakantieseizoen "meer aan reizen zouden uitgeven dan ooit tevoren".

Het aandeel dook echter begin november in elkaar nadat zijn grootste klant, Peloton Interactive, tegenvallende cijfers voorspelde voor de rest van het fiscale jaar. Dat verslechterde de aandelen van Peloton en maakte Affirm's investeerders onrustig. Niettemin zijn de aandelenkoersen van Affirm sinds de beursgang in januari met 210% gestegen: de moeite waard dus om verder op te volgen in 2022.

TaskUs

TaskUs levert digitale outsourcing services aan snelgroeiende technologiebedrijven om hun merken te vertegenwoordigen, te beschermen en te laten groeien. Het bedrijf levert technologie aan bedrijven als Facebook, Uber, Netflix en Zoom. Het succes van het bedrijf is het resultaat van verschillende factoren, maar de toegenomen aanwezigheid binnen de voedsel- en ride-sharing-industrie is intrinsiek geweest toen de wereld weer openging.

TaskUs’ inkomsten voor het derde kwartaal van 2021 bedragen 177 miljoen euro, wat neerkomt op 64,2% jaar-op-jaar groei, die volledig organisch was. Sinds de beursgang in juni zijn de aandelen met 178% gestegen en als gevolg van dit succes is het bedrijf erin geslaagd om kantoren te openen op zes locaties, waaronder de VS, India en Colombia, met plannen om de activiteiten over de hele wereld verder uit te breiden.

GitLab

Op hun eerste handelsdag maakten de aandelen van GitLab een sprong van 35% van de aandelenprijs van 68 euro naar 91,9 euro. Sindsdien is de koers verder gestegen tot 58%. Deze stijging is grotendeels te danken aan de groei en het behoud van klanten. GitLab is een open source code repository en collaborative software development platform voor grote DevOps en DevSecOps projecten. Hun klantenaantal groeide sinds het begin van het jaar met 32% tot 3.632. Het aantal klanten dat meer dan 88.000 euro uitgeeft, steeg met 35% tot 383. In de eerste zes maanden van 2021 behaalde het bedrijf iets meer dan 95 miljoen pond aan inkomsten, waarvan bijna 83,4 miljoen euro brutowinst.

Rivian

Rivian was een van de grootste IPO’s van 2021 en haalde bijna 10.5 miljard euro op. Het bedrijf ging naar de beurs te midden van een groeiende marktinteresse in elektrische voertuigen. De populariteit van EV-voertuigen heeft ervoor gezorgd dat de aandelen van Rivian sinds de beursgang in november met 58% zijn gestegen en de verwachting is dat het bedrijf de komende jaren nog verder zal groeien. Momenteel bestaat slechts 3.7% (328.000)van alle voertuigen in Nederland uit EV's, maar tegen 2030 zal dit cijfer naar verwachting stijgen tot 21% (1.900.000). We kunnen dus gerust stellen dat EV's de toekomst van het vervoer zijn.

Wat heeft de toekomst in petto voor deze organisaties?

Hoewel het moeilijk te voorspellen is wat er in 2022 en daarna met deze bedrijven zal gebeuren, is één ding duidelijk: ze leveren allemaal diensten waar in hun respectieve markten veel vraag naar is en bieden unieke producten aan die zelfs kunnen concurreren met de grootste bedrijven. Alle zes de organisaties zijn sinds hun IPO aanzienlijk gegroeid. Bent u dus nog op zoek naar sterk groeiende aandelen, dan zijn deze zes zeker interessant om in de gaten te houden!