Index: Amsterdam 25

Koers 865.35 Hoogste koers 884.17
Laagste koers 714.05 1-jrs rend. 0.00

De Amsterdam Exchange Index (AEX) is de belangrijkste Nederlandse beursindex.

De index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 meest verhandelde aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs. Uit het gewogen gemiddelde van de koersen van deze aandelen wordt de stand van de AEX berekend.

Loading...

De AEX-index wordt ook wel de beurs van Nederland genoemd. Deze beursindex is van Euronext Amsterdam. De AEX-index staat voor Amsterdam Exchanges Index. Deze index bestaat uit de 25 grootste bedrijven (qua marktkapitalisatie) van Nederland. Dit kunnen dus wel Nederlandse als niet-Nederlandse aandelen zijn. De AEX-index begon op 4 maart 1983 op een stand van 100 punten in guldens. In euro’s komt dit neer op 45,38 euro. In deze index zitten dus de grootste aandelen van Nederland. De groep er onder, de midkappers, zitten in de midkap index. De groep daar onder zit in de ASCX-index.

Geschiedenis AEX-index


Op 4 maart 1983 werd de AEX-index gestart, toen nog onder de naam EOE-index. Dit verwijst naar de European Options Exchange. Het idee van de index voor de hoofdfondsen komt weer van Tjerk Westerterp die destijds de baas van de optiebeurs was. De optiebeurs zat destijds in de beurs van Berlage in Amsterdam (tegenover het station). Het pand ernaast is het Damrak en hier huist de Nederlandse beurs al jaren in, nu onder de naam Euronext. Voordat de AEX-index begon was er de CBS herbeleggingsindex die 2 maal per dag werd berekend. Doordat de AEX-index zijn intrede maakte kon er doorlopend in gehandeld worden en ook met aandelenopties dus. In het eerste jaar (1983) won de AEX-index maar liefst 61 procent. Dit was echter geen compleet handelsjaar en gaat daarom niet zo de boeken in als een volledig handelsjaar.
In Europa was de AEX-index de voorloper van een continu berekende aandelenindex. De Britse FTSE100, de Franse CAC40 en de Duitse DAX volgden in de jaren erna. In Europa geldt de AEX-index dus wel als één van de oudsten maar in de VS zijn er veel oudere indices. Zo bestaat de S&P 500 sinds 1957 en de Dow Jones index zelfs al sinds 1896. Bekende namen die vroeger onderdeel van de AEX-index waren zijn onder andere Gist-Brocades, ABN, AMRO (nu dus ABN Amro), Gucci, Hoogovens (nu Tata Steel), Nedlloyd, Hagemeyer, Vendex, Vedior, Tele Atlas en Unilever.

Voormalige berekening index


Eerst werden de aandelen van de AEX-index nog gelijk gewogen om de AEX-index te berekenen. Een klein bedrijf zoals Wessanen had dan evenveel invloed als het mega Royal Dutch Shell. Dit is natuurlijk vrij krom en mede daarom wordt de AEX-index nu gewogen op basis van de marktkapitalisaties waarbij de grootste aandelen zoals Unilever, Royal Dutch Shell en ING Groep het zwaarste wegen. Verder wegen de financiële instellingen relatief fors in de AEX-index en dit vinden veel kenners ook vaak geen representatieve weergave van de economie.
Per 4 januari 1999 werd de AEX-index in euro’s omgezet. De koers van de AEX-index in guldens moest dus door het bekende getal 2,20371 gedeeld worden. Deze omzetting was nog een jaar voordat Europa zelf chartaal de euro ging gebruiken.

Marktkapitalisatie AEX-index


Met de marktkapitalisatie bedoelen we de waarde op de beurs: de koers van het aandeel vermenigvuldigd met het aantal uitstaande aandelen. Deze index wordt in maart en september hergewogen. De AEX-index wordt dus berekend op basis van de totale marktwaarde van alle AEX-index aandelen bij elkaar. Dit getal wordt gedeeld door de deler (divisor genoemd). Hierdoor worden de waarden aangesloten op de laatste slotkoersen voorafgaande aan een wijziging van de index. Van de totale som van de marktkapitalisatie wordt alleen het gedeelte meegenomen dat daadwerkelijk op de markt verhandelbaar is (de free float genoemd).

Geen dividend in de AEX-index


De belangrijkste component van het beleggen in aandelen is vrijwel zeker het dividend. Op de langere termijn is het dividend de grootste component van het totale rendement. De AEX-index bevat echter niet de ontvangen dividenden. Het is dus geen herbeleggingsindex zoals bijvoorbeeld de Duitse DAX-index die de ontvangen dividenden wel meeneemt. De relatief lagere stand van de AEX-index betekent dus niet dat de aandelen van de AEX-index het minder deden maar komt dus deels doordat dividenden niet zijn meegenomen.

Koersontwikkeling


Aexkoers
De AEX-index die dus op 45,38 punten startte in 1983 staat begin 2019 op circa 570 punten. Van 1983 tot de 'dotcom-crash' 2001 steeg de AEX-index vrij gestaag. Het dieptepunt van 255 punten in maart 2003 was achteraf gezien een erg goed instapmoment. In 2008 zakte de AEX-index weer in elkaar en sinds 2009 kabbelt de index weer omhoog.

Verschil met herbeleggingsindex


Het grote verschil van de AEX-index met de herbeleggingsindex zit hem dus in het feit dat dividenden bij de herbeleggingsindex wel worden meegenomen. De AEX-index is dus een echte ‘koersindex’.

Huidige AEX-componenten


Momenteel bestaat de AEX-index uit deze aandelen:

  • Aalberts

  • ABN AMRO

  • Adyen

  • Aegon

  • Ahold Delhaize

  • AkzoNobel

  • ArcelorMittal

  • ASML

  • ASR Nederland

  • DSM

  • Galapagos

  • Heineken

  • IMCD

  • ING

  • KPN

  • NN Group

  • Philips Koninklijke

  • RANDSTAD NV

  • RELX

  • Royal Dutch Royal Dutch Shell

  • Unibail-Rodamco Westfield

  • Unilever

  • Vopak

  • Wolters Kluwer


    Angstindicator


    De bewegelijkheid van de AEX-index wordt ook wel vaak gezien als een indicator van de gemoedstoestand van de beleggers die in de AEX-index aandelen beleggen. Een afgeleide hiervan is de VIX-index. Dit is een indicator van de verwachte bewegelijkheid van de aandelen op basis van de actuele optieprijzen (dus voor de call- en putopties). Een stand van boven de 20 voor de VIX-index wordt vaak gezien als paniek in de markt en onder de 15 als een stand van rust. Andere afgeleiden van de AEX-index zijn de futures en de ETF’s (indexproducten).

    Contactinformatie:Staat: Beursplein 5Stad: AmsterdamLand: NederlandWebsite: www.aex.nl