Wat is voordeliger? Leasen of kopen?

Steeds meer particulieren kiezen voor private lease. Waar dit voorheen enkel nog toebedeeld werd aan zakelijk rijden, is dat tegenwoordig al lang niet meer het geval. Dat is ook niet verwonderlijk. De voordelen van privé leasen zijn dan ook héél aantrekkelijk. Je hebt geen omkijken meer naar het onderhoud en bijna alle kosten zitten bij de maandelijkse prijs inbegrepen. Dat klinkt fantastisch. Maar wat is nu eigenlijk écht voordeliger? Leasen of kopen?

De grootste voordelen van private lease

Het is niet voor niet dat het aantal geleaste auto’s in Nederland in rap tempo toeneemt. Het totaal aantal private lease auto’s ligt in 2021 rond de 500.000 stuks. Even ter vergelijking: in 2018 waren dit er nog 150.000. Ook de leeftijd van de leasers neemt toe. Zo ligt de gemiddelde leeftijd van de contractanten tussen de 40 en 60 jaar oud. Maar vanwaar deze populariteit? We hebben de belangrijkste voordelen van private lease voor je op een rijtje gezet:

  • Je weet precies waar je aan toe bent. Zodra je een leasecontract afsluit, weet je wat je voorlopig iedere maand voor je auto moet betalen. Dat geeft meer inzicht en je weet zeker dat er geen maandelijkse financiële ‘verrassingen’ om de hoek komen.
  • Altijd de nieuwste auto rijden is voor de meesten onder ons niet mogelijk. Wanneer je least echter wel! Een leasecontract loopt meestal maar twee tot maximaal vijf jaar. Hierdoor zal je standaard om de zoveel jaar een nieuwe auto rijden. Dit biedt ook nog eens voordelen voor het totale Nederlandse wegennetwerk. Want met meer nieuwe auto’s op de weg, neemt de veiligheid (wegens nieuwe veiligheidsmaatregelen en andere technische snufjes in deze auto’s) toe.
  • Als je over een vast inkomen beschikt, is het mogelijk om een leasecontract af te sluiten. Dit betekent dus wel dat je geen gigantische spaarrekening achter de hand hoeft te hebben. Je hoeft niets in te leggen. Enkel ervoor te zorgen dat je maandelijks de betaling voldoet. Doordat er geen eigen geld nodig is, betekent dit dus dat de drempel om een nieuwe auto te ‘kopen’ minder groot wordt.
  • In sommige gevallen is het rijden van een leaseauto op de lange termijn ook nog eens financieel veel voordeliger. Dit zien we bijvoorbeeld bij jongeren. Wanneer zij een eerste auto kopen en hierbij een autoverzekering afsluiten zonder no-claim korting, dan zullen zij de hoofdprijs betalen maandelijks. Hierdoor wordt het rijden van een eigen auto erg duur. En dan hebben we het nog niet eens over de onderhoudskosten. Dankzij een leasecontract zijn die problemen verleden tijd en ben je in veel gevallen ook nog eens financieel voordeliger uit.

    Wat zijn redenen om toch te kopen?

    Met al die voordelen van private lease, lijkt het bijna vreemd dat er ook nog mensen zijn die er voor kiezen om hun auto te kopen. Ondanks de voordelen van private lease, kan dit in sommige gevallen echter ook veel voordelen hebben.

    Zo is het soms lastig voor mensen om een leasecontract af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat ze nog maar een tijdelijk contract hebben of nog niet zo lang als zzp’er werkzaam zijn. Dan beschikken ze wel over de financiële middelen, maar mist de leasemaatschappij de financiële zekerheid. In dat geval is (tweedehands) kopen van spaargeld natuurlijk het beste alternatief.

    Daarnaast moet er rekening worden gehouden met het feit dat je geen no-claim korting meer opbouwt en soms zelfs verliest wanneer je lange tijd geleaste auto’s rijdt. Dat hoeft geen probleem te zijn als je leaseauto’s blijft rijden, maar kan er ook voor zorgen dat de autorijden duurder wordt als je in de toekomst toch nog wilt kopen.

    Conclusie

    Private lease biedt ontzettend veel voordelen, maar dat is zeker niet voor iedereen het geval. Daarom is het goed om jouw financiële situatie te onderzoeken en de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt.