Amundi: Hogere olieprijs drijft Fed en ECB verder uiteen

De stijging van de olieprijs kan ertoe leiden dat het toch al historisch grote renteverschil tussen de VS en de eurozone verder toeneemt. Dat stelt Didier Borowski, hoofd macro-economisch onderzoek bij Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi. De duurdere olie dreigt de inflatie in olieproducent VS aan te jagen, en de economische groei in de olie-importerende eurozone te vertragen.

Door de schalierevolutie is de VS wereldwijd een van de grootste olieproducenten geworden. Tegenover het negatieve effect van een hogere olieprijs op huishoudens en bedrijven buiten de energiesector, staan nieuwe investeringen in de energiesector. Producenten die olie winnen uit schalie reageren doorgaans sneller op een hogere olieprijs dan de traditionele producenten, stelt Borowski.

Omdat de Amerikaanse economie al op volle capaciteit draait, zal de hogere olieprijs – via hogere lonen - sneller leiden tot een hogere inflatie dan in de eurozone waar er nog wel sprake is van overcapaciteit. Bovendien is Europa een netto-importeur van olie, waardoor een hogere energieprijs alleen maar drukt op de economische groei. Als de prijs per vat op het huidige niveau blijft, zo becijfert Amundi, dan kost dat de eurozone dit en volgend jaar enkele tienden van procenten aan groei. De VS zal als grote olieproducent niet geraakt worden.

Dat betekent ook een totaal andere situatie voor de monetaire autoriteiten. Voor de Fed kan de hogere inflatie aanleiding zijn om op z’n minst vast te houden aan de aangekondigde renteverhogingen. De Europese Centrale Bank (ECB) daarentegen kan verleid worden om zo’n stap juist nog verder te verschuiven naar de toekomst.

Op de middellange termijn moeten beleggers rekening houden met de risico’s van stijgende grondstofprijzen voor zowel inflatie als economische groei, aldus Amundi. Voor de komende twaalf maanden blijft de vermogensbeheerder uitgaan van een prijs tussen de $60 en $70 per vat. Een hogere bandbreedte ($70-$80) kan zich voordoen als de geopolitieke spanningen – vooral die in het Midden-Oosten – toenemen.