ASI: Bankenconsolidatie is logisch, maar nog niet in 2019

Op het eerste gezicht lijkt een consolidatie in de bankensector logisch. Dat zou kosten besparen, schaalvoordelen creëren en kansen bieden voor diversificatie, waardoor hogere winsten worden behaald. Toch is 2019 hiervoor nog te vroeg, zegt Investment Director Vicki Cockbain van vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments.

Een eerste reden is dat de Europese banken nog steeds aan het aansterken zijn na de wereldwijde financiële crisis. Banken willen eerst hun winsten en dividenden verbeteren. Grote fusies zouden dat moeilijker maken.

Dat wordt nog moeilijker in 2019, omdat de banken nog meer kapitaal op hun balans moeten houden door de Capital Requirements Regulation. Deze richtlijn gaat in vanaf 1 januari 2019, voor alle banken in de Europese Unie.

Een tweede reden is dat het heel moeilijk is om bankenfusies goed uit te voeren. Het debacle van RBS en ABN AMRO van een decennium geleden is voor ambitieuze CEO’s een voorbeeld van hoe het niet moet.

Bovendien onderhouden banken vandaag lichtere, datagedreven relaties met hun klanten, waardoor de integratie van IT-systemen een cruciaal en veel moeilijker onderdeel zijn van elke bankenfusie.

Dan zijn er nog de specifieke eigenheden van elk land. Overnemers moeten bijna oneindig veel geduld en diplomatie aan de dag leggen om hun belangen op één lijn te brengen met die van hun overnamedoelwit, de overheid en zelfs het grote publiek.

Het onvoltooide bouwwerk van het EU Banking Union-project is een laatste obstakel. Er is al enige harmonisatie van regels, maar er zijn nog steeds grote verschillen tussen landen op belangrijke domeinen zoals belastingen en faillissementswetgeving. Dit maakt elke belangrijke grensoverschrijdende fusie of overname lastig om uit te voeren.