Automotive industrie weer ruim in dubbele cijfers

Grote delen van de Nederlandse industrie gaat het voor de wind. De groei komt over heel 2017 naar verwachting uit op 3%, de hoogste productietoename sinds 2011. Robuuste groei in de eurozone gaat gepaard met toenemende consumptie en investeringen, waar vooral de chemie en technologische industrie van profiteren. De automotive industrie groeit voor het derde jaar op rij met circa 20%, gedragen door het succes van VDL Nedcar. Dit stelt ING Economisch Bureau in het Vooruitzicht Industrie.

Technologische industrie en chemiesector jagen groei aan

Met een verwachte productiegroei van 3% in 2017 draait de industrie goed. Uitblinker is de technologische industrie (onder meer machinebouw, auto-industrie) met een verwachte groei van 6%. Met een productie van circa € 120 miljard en een aandeel van 40% is de technologische industrie de grootste pijler van de Nederlandse industrie. De sector profiteert dit jaar sterk van de solide groei in de eurozone en de al langer goed draaiende Amerikaanse economie.

Jurjen Witteveen, senior econoom Industrie bij ING: ”Dit zorgt vooral voor een productietoename in de hightechindustrie, waarbinnen specifiek de halfgeleiderindustrie een sterk momentum kent. Qua groei torent de automotive industrie er bovenuit. Het aanhoudende, maar ook uitdagende, succes van VDL Nedcar met de productie van de BMW X1 in het vooruitzicht zorgt voor weer een jaargroei van rond de 20% voor de sector”.

Chemie plust flink, pas op de plaats voor voedingsindustrie door krimp zuivel

De chemiesector herstelt zich flink van de negatieve periode 2013-2015. Na een groei van 6% in 2016 volgt dit jaar naar verwachting een productietoename van 4%. De derde belangrijke pijler onder de Nederlandse industrie, de voedingsindustrie, ontwikkelt zich dit jaar stabiel. Wel zijn er flinke verschillen tussen branches. Door nieuwe fosfaatregels neemt de veestapel dit jaar fors af met ook een lagere productie in de zuivelindustrie tot gevolg. De vleesverwerkende industrie heeft hierdoor juist te maken met extra productie.

Industrienederland

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.