Fidelity: Tijd voor vastgoedbeleggers om contra-intuïtief te zijn

Vastgoed zal ook in 2018 een aantrekkelijke belegging blijven. Maar beleggers moeten wel wat contra-intuïtieve bescherming inbouwen, schrijft Neil Cable, hoofd Europees vastgoed bij Fidelity International in zijn vooruitblik voor volgend jaar.

De opgaande economische cyclus zal zich in 2018 voortzetten, meent Neil Cable. “Maar we zitten wel een jaar dichter bij de piek. Beleggers moeten zich dus voorbereiden op de volgende fase van de cyclus, en op zoek gaan naar een duurzaam inkomen en risico’s afbouwen.”

“Vastgoed speelt nog steeds een belangrijke rol in elke gediversifieerde portefeuille. Het is een van de laatste beleggingscategorieën met aantrekkelijke en hoogwaardige rendementen. Maar dan raden we beleggers wel aan om zich bij vastgoed contra-intuïtief op te stellen.”

Ten eerste kun je het ‘beste’ vastgoed beter mijden, zegt Neil Cable. “Hoogwaardig vastgoed dat aan prima huurders wordt verhuurd, zal altijd van goede kwaliteit zijn. Maar als je er te veel voor betaalt, is het geen goede belegging. Veel hoogwaardig vastgoed in Europa bevindt zich immers dicht bij een zeepbel.” Leningen voor commercieel vastgoed zijn zelden zo goedkoop geweest als nu. Toch wordt het tijd om ze af te bouwen, vindt Neil Cable. “Eerdere cycli hebben getoond dat je laat in de cyclus het kwetsbaarst bent als je schuldposities opbouwt.”

Volgens Neil Cable zal de Brexit zowel kansen als risico’s met zich meebrengen. Tijdens het decennium na de Britse financiële deregulering in de jaren ’80 deden de Londense kantoren het bijvoorbeeld minder goed dan het industrieel vastgoed in de Midlands, ook al boomden de financiële diensten in de Britse hoofdstad, en kalfde de maakindustrie af.

Ten slotte waarschuwt Neil Cable voor een overmaat aan spreiding. “Spreiden is goed, maar te veel diversificatie binnen een illiquide beleggingscategorie als vastgoed kan je zuur opbreken. Veel ‘vlaggen op je kaart’ kan de indruk wekken van een goed gespreide portefeuille, maar de posities in minder liquide markten, zeker als je verschillende valuta combineert, kunnen je portefeuille onnodige schade berokkenen.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.