Verrassend positieve trading update Heijmans

Heijmans bracht afgelopen donderdag een trading update over het derde kwartaal naar buiten, waaruit naar voren kwam dat het concern een hoger resultaat heeft geboekt bij een lagere omzet. Analisten waren daarnaast licht verrast door de positieve toon van de trading update van het bouwbedrijf en dan met name over zijn visie over de vastgoedsector.

Door onze redactie

Hoger resultaat bij lagere omzet
Over het afgelopen kwartaal zag Heijmans de operationele winstmarge stijgen van ongeveer 1% vorig jaar naar 2%, wat te danken was aan selectief aannemingsbeleid waarbij marge belangrijker is geweest dan volume. Mede daardoor zag het bouwbedrijf zijn omzet echter wel dalen met ongeveer 10% tot 640 miljoen euro.

Verder zag Heijmans de orderportefeuille over het afgelopen kwartaal vrijwel gelijk blijven. Eind juni had het bouwbedrijf voor in totaal 2,8 miljard euro in de boeken staan en dit is bijna niet veranderd. Wel heeft Heijmans in de afgelopen maanden voor 600 miljoen euro aan nieuwe projecten aangenomen.

Opvallend was verder dat het aantal verkochte woningen tot en met september uitkwam op 1.069, tegen 708 in dezelfde periode vorig jaar. Dit is volgens analisten een verrassend positief resultaat en geeft aan dat de bodem van de woningmarkt bereikt is. Dit wordt bevestigd door CFO van Heijmans Mark van den Biggelaar. Volgens de topman is de Nederlandse vastgoedmarkt door het dal heen, al is er nog geen sprake van een duurzaam herstel. Volgens hem is het dan ook nog veel te vroeg om enthousiast te worden, maar is Heijmans slechts minder negatief gestemd in vergelijking met sectorgenoten. Van den Biggelaar verwacht dat het bouwbedrijf niet al te veel hinder zal ondervinden van de bezuinigingen die de overheid wil gaan doorvoeren. Hiermee is hij beduidend positiever gestemd dan zijn collega bij BAM .

Voor 2010 verwacht Heijmans nog steeds dat het winstgevend zal zijn, zonder dat het daarbij specifieke verwachtingen heeft afgegeven. In de eerste jaarhelft van 2010 werd een nettowinst gerealiseerd van 4 miljoen euro.

Positieve trading update
Analist Edwin de Jong van SNS Securities stelt dat hij verrast is door de positieve trading update van Heijmans , waarbij hij wijst op de daling van het aantal onverkochte huizen. De analist had er gezien de berichten van BAM en Ballast Nedam niet op gerekend dat Heijmans met positieve geluiden over de vastgoedsector naar buiten zou treden. SNS Securities heeft momenteel voor Heijmans een buy-advies uitstaan met een koersdoel van 20 euro.

Goede ontwikkeling
Heijmans ontwikkelt zich naar de tevredenheid van de analisten van ABN AMRO, waarbij zij wijzen op de moeilijke marktomstandigheden. De ontwikkelingen in de afgelopen maanden bevestigen volgens hen de verwachting van het management dat Heijmans 2010 winstgevend zal afsluiten. Verder stellen de analisten dat het aandeel wordt verhandeld op 7,4 maal de verwachte winst voor 2011, vergeleken met 7,5 maal voor BAM en 18x voor Ballast Nedam . Al met al hebben de analisten besloten voorlopig vast te houden aan hun houdadvies voor Heijmans .

Daling omzet groter dan verwacht
Analist Michael Roeg van KBC Securities stelt dat de daling van de omzet bij Heijmans groter is dan waar de analist op had geanticipeerd. Mede daarom zal de analist zijn winstverwachtingen voor 2010 licht neerwaarts bijstellen. De analist is wel te spreken over de margeontwikkeling bij het bouwbedrijf. KBC Securities heeft voor Heijmans een hold-advies uitstaan met een koersdoel van 15 euro.

Consensus
Voor Heijmans staan momenteel 2 koop- en 6 houdadviezen uit tegenover 1 verkoopadvies, waardoor de consensus licht positief is. Gezien de vele houdadviezen kan echter wel gesteld worden dat analisten behoudend zijn. Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 16,25 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 12,46%.