Overname KPN dichterbij?

KPN maakte afgelopen donderdag bekend dat het een samenwerkingsverband heeft gesloten met het Spaanse Telefonica . Betekent dit dat een overname van de Nederlandse telefoonmaatschappij dichterbij is gekomen? Analisten houden vooralsnog vast aan hun overwegend positieve taxaties voor het aandeel.

Door onze redactie

Samenwerkingsverband
KPN heeft een overeenkomst gesloten met Telefonica voor de samenwerking op het gebied van dienstverlening aan multinational-klanten. De overeenkomst zorgt ervoor dat beide ondernemingen wereldwijd hun diensten kunnen aanbieden aan elkaars multinationale klanten. Volgens KPN biedt dit veel voordelen voor het functioneren van mobiele werkplekken, aangezien de posities van de twee bedrijven elkaar goed aanvullen in de verschillende landen.

De samenwerking zal van kracht zijn in meer dan 20 landen, waaronder Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. In Duitsland zal er geen samenwerking plaatsvinden, een markt waar beide ondernemingen elkaar beconcurreren op het gebied van mobiele telefonie.

Overnamegeruchten
Halverwege dit jaar staken overnamegeruchten rond KPN weer eens de kop op. De voorzitter van Telefonica Cesar Alierta moest begin juni tegenover een aantal journalisten in New York herhalen dat het concern geen interesse zou hebben in een overname van KPN . Destijds laaiden de geruchten onder meer op door de sterk gedaalde koers van het aandeel. In een maand tijd verloor het aandeel ruim 13% van zijn waarde en stond het rond 10,65 euro.

Met de kennis van nu kan gesteld worden dat een samenwerkingsverband tussen KPN en Telefonica dus al langer in de lucht hing. De samenwerking zou wellicht een voorbode kunnen zijn van een meer innige omhelzing van elkaars onderneming. De bedrijven stellen immers dat ze elkaar goed aanvullen en laten daarnaast door deze samenwerking zien dat ze bereidt zijn tot het doen van concessies.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 19 koop-, 7 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Gezien recent afgegeven adviezen kan gesteld worden dat het sentiment rond het aandeel positief is.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 13,52 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 18,55%. Er zijn echter wel grote verschillen waarneembaar in de koersdoelen die de afgelopen maanden zijn afgegeven. Zo zijn de analisten van Kpeler Research met hun koersdoel van 11,50 euro van mening dat het aandeel op het huidige koersniveau eerlijk gewaardeerd is, waar de analisten van Société Générale met hun koersdoel van 11 euro zelfs anticiperen op een lichte koersdaling in de komende periode.

Daartegenover staan de analisten van Berenberg en Bank of America Merrill Lynch, die beide voor het aandeel een koersdoel hanteren van 14 euro en daarmee anticiperen op een opwaarts potentieel van circa 23%. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is echter het meest optimistisch, aangezien zij een koersdoel hanteert van 16,20 euro en daarmee uitgaat van een verwacht rendement van ruim 42%.