Trading update Heijmans: geen licht eind vd tunnel

De aanhoudende vorstperiode, een lager activiteitenniveau in het segment Verbinden (Wegen en Civiel) in Nederland en de slechte omzetontwikkeling in het segment Wonen leiden ertoe dat het resultaat achterblijft ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Hoewel het orderboek bij Vastgoed en Woningbouw nog steeds afneemt blijft de orderportefeuille voor de gehele groep stabiel op ongeveer € 2 miljard.

De woningmarkt loopt verder terug en de omzet bij Vastgoed en Woningbouw daalt dan ook. Het aantal verkochte woningen (60 tot en met april) is zeer laag. In de afgelopen maanden vonden geen transacties met beleggers plaats. Heijmans blijft daarnaast inzetten op haar kracht als binnenstedelijke gebiedsontwikkelaar. Zo tekende Heijmans in februari een overeenkomst met de gemeente Vlaardingen voor de ontwikkeling Buizengat-Oost.

Heijmans verkocht in 4 maanden maar 60 woningen, dramatisch

Nieuwe projecten

Utiliteit laat een lichte afname van de omzet zien ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De focus blijft gericht op verbetering van de kwaliteit in de aansturing van de organisatie en de uitvoering van projecten. Utiliteit verwierf in de eerste maanden van dit jaar de opdracht voor de nieuwbouw voor de huisvesting van Solliance (samenwerking tussen 6 partijen waaronder TNO en TU Eindhoven) en de vernieuwbouw van Gebouw 48, beide op de Hightech Campus in Eindhoven. In januari respectievelijk april zijn de uitvoerende werkzaamheden voor het Nationaal Militair Museum in Soesterberg en het Timmerhuis in Rotterdam volgens planning van start gegaan. De nieuwbouw voor de Koninklijke Marechaussee Schiphol en het onderwijsgebouw Orion van Wageningen UR zijn inmiddels opgeleverd.

België en Duitsland

Omzet en resultaat bij de infra activiteiten (Wegen en Civiel) liggen op een lager niveau dan in dezelfde periode van 2012. Heijmans heeft in het eerste kwartaal de vernieuwing van de Wilhelminasluis in Zaandam en de reconstructie van de Drachtsterweg in Leeuwarden verworven. Grote projecten als de A4 Delft-Schiedam, Sporen Den Bosch en Spooronderdoorgang Bilthoven bereikten de afgelopen periode belangrijke mijlpalen in de voortgang van de uitvoering. België en Duitsland laten in het eerste kwartaal een lagere omzet zien dan vorig jaar, het resultaat blijft stabiel. België wist de opdracht voor de aanleg van de tunneltechnische installaties van de Liefkenshoekspoorverbinding in Antwerpen binnen te halen.

De eerder aangekondigde organisatie aanpassingen bij Woningbouw en de meer bescheiden aanpassingen bij Utiliteit en Wegen liggen op schema. In het eerste kwartaal nam het aantal fte's met circa 100 af ten opzichte van eind december. Gezien de situatie op de Nederlandse markt zal Heijmans blijven inspelen op ontwikkelingen, met name in de woningmarkt.

De gemiddelde nettoschuld ligt per ultimo maart 2013 hoger dan vorig jaar. Het is gebruikelijk dat de netto schuld gedurende het jaar stijgt. Heijmans ervaart vanuit de keten een toenemende druk op het werkkapitaal.

Halfjaarcijfers 2013

Op 21 augustus 2013 voorbeurs zal Heijmans de halfjaarcijfers 2013 publiceren.

Op de beurs wint het aandeel 0,70 procent op 7,22 euro.