Analisten zeer verdeeld over potentieel Henkel

Analisten zijn zeer na de recent georganiseerde beleggersdag verdeeld over het Duitse levensmiddelenconcern Henkel . Waar sommige analisten een fors opwaarts potentieel zien, verwachten anderen juist dat het aandeel te hoog gewaardeerd is. Er is echter wel tevredenheid over de herhaalde doelstellingen voor 2016, wat bijdraagt aan de overwegend positieve consensus.

Verwachtingen te laag

Producten-<a href= Henkel ' align=middle/>
Producten van Henkel

Société Générale heeft het advies na de beleggersdag op ‘buy’ gelaten met een koersdoel van 87 euro. De sector waar in het bedrijf actief is groeit sneller dan de economie, zo constateert analist Chas Manso. De gemiddelde marktprognoses voor de fabrikant van consumentengoederen zijn nog altijd te laag, aldus Manso.

Analist Andreas Riemann wijst op de herhaalde doelstellingen voor 2016. Sinds 2008 heeft Henkel een groot deel van zijn productie verplaatst van Noord-Amerika naar Azië. Deze stap blijft volgens de analist nog altijd een van de belangrijkste oplossingen voor winstgevendheid en verhoging van het kapitaal. De analist blijft daarom bij zijn ‘buy-advies’, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 78 euro.

Behoudend

Er zijn echter ook analisten die een behoudendere opinie over Henkel hebben. Zo heeft Bankhaus Lampe een ‘halten-advies’ uitstaan met een koersdoel van 73 euro. Analist Michael Gorny verwacht dat Henkel momenteel zijn tijd vooral steekt in mogelijke overnamekandidaten en daarom eventueel binnenkort een overname zal aankondigen.

De Zwitserse zakenbank UBS heeft eveneens het advies op ‘halten’ staan, met een koersdoel van 70 euro. Analiste Eva Quiroga stelt dat de focus op Adhesive Technologies drukt op de omzet- en winstbijdrage. In deze gefragmenteerde markt is Henkel echter wel de duidelijke nummer 1, aldus de analiste.

Consensus

De consensus voor het aandeel is nog altijd zeer positief te noemen. In totaal hebben 17 analisten een koopadvies uitstaan, tegenover 11 houd- en 5 verkoopadviezen.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 74,43 euro, hetgeen een negatief verwacht rendement oplevert van 2,16%. De bandbreedte waarin de koersdoelen zijn afgegeven is echter fors. Zo ziet Société Générale met een koersdoel van 87 euro nog een opwaarts potentieel van 14,4%, terwijl UBS met een koersdoel van 70 euro juist uitgaat van een neerwaarts potentieel van 8%.