Heijmans stelt markt teleur met emissie

Het nieuws dat bouwbedrijf Heijmans nieuwe aandelen uit wil gaan geven zorgt voor teleurstelling bij de beleggers. Het bedrijf is van plan om circa 10 procent aan nieuwe aandelen uit te willen geven. Dit komt neer op 1.758.973 nieuwe aandelen. Op basis van de huidige koers zou er dan ruim 14 miljoen euro opgehaald kunnen worden. Op het Damrak noteert het aandeel 1,10 procent lager op 8 euro. Eerder deze morgen noteerde het aandeel ruim 3 procent lager.

"De markt blijft pittig en uitdagend. De genomen maatregelen bij Utiliteit leiden tot een eerste voorzichtig positief resultaat. Wegen, Civiel, België en Duitsland laten een stabiele ontwikkeling zien. Vastgoed en Woningbouw lopen echter verder terug. Het uitbouwen van ons innovatief vermogen is voor ons de manier om toegevoegde waarde te creëren", zegt topman Bert van der Els.

Heijmans kerncijfers H1 2013

<a href='/aandeel/26-heijmans'> Heijmans </a> kerncijfers Q2 2013

De omzet over het eerste halfjaar is afgenomen naar € 929 miljoen ten opzichte van € 1.064 miljoen in de eerste helft van 2012. De omzetdaling wordt met name veroorzaakt door de terugval in de woningmarkt en het aflopen van grote integrale infra projecten. De omzet bij Utiliteit, evenals de omzet in België en Duitsland, bleef op een vergelijkbaar niveau ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

5 procent eraf voor aandeel Heijmans

Operationeel resultaat

Het onderliggend operationeel resultaat bedraagt € 2 miljoen positief (vs. € 4 miljoen in de eerste helft van 2012). Het operationeel resultaat komt uit op € 2 miljoen negatief in de eerste helft van 2013 als gevolg van reorganisatieafwikkeling (tegenover € 11 miljoen positief in de eerste helft van 2012 inclusief bijzondere bate als gevolg van vrijval pensioenverplichtingen á € 12 miljoen). Wegen en Civiel laten een stabiel, positief resultaat zien, waarmee het lagere activiteitenniveau van de eerste maanden van dit jaar is ingelopen.

Ook het resultaat van de Belgische en Duitse activiteiten blijft op niveau. Bij Utiliteit hebben de eerder genomen maatregelen inmiddels geleid tot resultaatverbetering en worden weer zwarte cijfers geschreven. Het resultaat bij Vastgoed en vooral Woningbouw blijft achter, met een negatief resultaat van respectievelijk € 3 miljoen en € 5 miljoen.

Niet-operationele items: uitloop reorganisatie

De eind 2012 ingezette reorganisatie bij Woningbouw ligt op schema en de organisatie aanpassingen bij Utiliteit bevinden zich in de afrondende fase. De reorganisatiekosten van € 4 miljoen hebben voornamelijk hier betrekking op.

Financiële lasten

De financiële lasten bedroegen in het eerste halfjaar € 2 miljoen, tegen € 1 miljoen in dezelfde periode in 2012.

Netto resultaat

Over de eerste helft van 2013 komt Heijmans uit op een negatief netto resultaat van € 5 miljoen. Het resultaat per aandeel na belastingen bedraagt daarmee - € 0,27.

Trading update Heijmans

Op 7 november aanstaande zal Heijmans voor beurs de Q3 trading update publiceren.