Forse derivatenexposure Deutsche Bank

De Deutsche Bank heeft voor 55.605 miljard euro (55.605.039.000.000) uitstaan in derivatencontracten. Dat staat te lezen in het jaarverslag 2012 van de bank. Ter vergelijking: het bbp van Duitsland is 2.644 miljard euro, wat betekent dat de blootstelling van de grootste bank van Duitsland 20 keer de waarde overtreft van al wat Europa’s machtigste economie op één jaar tijd produceert (zie grafiek onderaan). De blootstelling van Deutsche Bank aan derivatencontracten overstijgt voor het eerst ook die van JP Morgan.

Zorg

Toch is er geen reden om zich zorgen te maken, zeggen de financiële experts van Deutsche Bank, want alle contracten worden gecompenseerd en de uiteindelijke blootstelling komt op netto 20,3 miljard. Wat betekent dat voor elke contract dat de bank sluit een ander contract wordt aangegaan voor de omgekeerde positie en dat om zich te beschermen.

De Franse financiële onderzoeker Philippe Herlin (Conservatoire National des Arts et Métiers in Parijs) veegt dat argument op Goldbroker.com van tafel. Wie staat garant voor die bescherming? Een andere bank uiteraard. Wat betekent dat alle grote banken elkaar derivatenproducten verkopen, wat maakt dat wanneer een van die banken failliet gaat, de rest volgt. Net zoals in september 2008 het failliet van AIG ternauwernood kon worden voorkomen omdat de Amerikaanse overheid (lees: de belastingbetaler) tussenbeide kwam in de zaak van de credit default swaps.

Niet transparant

De deposito’s die Deutsche Bank beheert vertegenwoordigen één honderdste van de 55.605 miljard euro die de bank in derivatenproducten heeft uitstaan. Vergeleken daarmee was Cyprus klein bier, besluit Herlin. Alle banken houden zich dus in evenwicht op een berg van derivatenproducten die in periode van crisis wel eens uit los zand zou kunnen bestaan. De magie van het boekhouden maakt dat deze cijfers uiteindelijk verdwijnen in het spel van positieve en negatieve marktwaarde en de eindbalans halen voor een theoretisch bedrag van 20,3 miljard euro, schrijft Zero Hedge. Tot een schakel van de ketting breekt en het ware risico zich opnieuw ten noorden van de 55 duizend miljard situeert.

Kritiek van Buffett

Niet voor niets noemde de legendarische belegger Warren Buffet in 2003 derivaten "financial weapons of mass destruction". De kredietcrisis van 2008 was de eerste stap in dit proces van "financiële massavernietiging"omdat de verliezen voor het merendeel werden gecompenseerd met behulp van overheidssteun, ontstond er na de kredietcrisis van 2008 bij de investeerders geen prikkel om hun derivatenrisico's te verkleinen. Integendeel, de potentiële winsten van derivaten (en de bijbehorende bonussen voor de betrokken handelaren) zijn enorm en door de overheidssteun is het neerwaartse risico voor de investeerders nihil. Het bedrag van de uitstaande derivaten is sinds die tijd dan ook gewoon doorgegroeid, alsmede de bijbehorende risico's voor het financiële systeem. Deze belangrijke oorzaak van de kredietcrisis is dus niet aangepakt.

Bron: Express.be