BNY Newton: zorgen over uiteenvallen eurozone nemen af

Jonday
Jon Day

De politieke onzekerheid die de beslissing van het VK om de EU te verlaten heeft voorgebracht en de vrees over de uitkomst van de nationale verkiezingen in Europa dit jaar deden sommige analisten het uiteen vallen van de eurozone voorspellen. Daarentegen zijn er portfoliomanagers die betwijfelen of de euro of de EU zelf met omvallen wordt bedreigd. In plaats daarvan wijzen zij naar het economisch herstel van de eurozone en de veerkracht van EU-landen, zoals Italië, die zij in het verleden ook hebben getoond als spanningen opliepen. De uitkomst van de Nederlandse verkiezingen heeft ook bijgedragen aan het wegnemen van zorgen ten aanzien van de opkomst van het populisme in Europa, meent Jon Day, portfoliomanager bij Newton, een boutique van BNY Mellon.

Goede vooruitzichten

Volgens Day hebben beleggers zeker zorgen ten aanzien van Europa, maar zijn er ook duidelijk signalen dat de Europese economie momentum krijgt. De ironie is dat als geen rekening wordt gehouden met het politieke klimaat, de meeste beleggers juist zeer tevreden zouden zijn met de laatste economische data.

Ondanks sommige redelijk sombere voorspellingen kan gesteld worden dat met uitzondering van obligaties, veel Europese aandelen, die op een of andere wijze geraakt worden door de politieke onzekerheid, goedkoop lijken. En daarnaast, de volatiliteit die de Europese politiek veroorzaakt, biedt beleggers ook kansen omdat de onderliggende risico’s vaak minder erg zijn dan markten eerder veronderstelden.

Tegen deze achtergrond van een verbeterend economische klimaat meent Day ook dat het politieke risico dat inherent is aan de komende verkiezingen in Frankrijk en Duitsland minder uitgesproken is dan het risico van het Britse EU referendum of de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze ‘verkiezingen’ hadden toch veel meer het karakter van een fifty-fifty kans. Europese verkiezingsuitslagen zijn veel minder rigide, zoals de Nederlandse verkiezingsuitslag aantoonde. Echter, Day waarschuwt dat een ernstige politieke verstoring nooit geheel uitgesloten kan worden.

Let op de volgende recessie

Day meent dat de eurozone serieus op de proef wordt gesteld bij een volgende recessie. Op grond van de economische data is de euro in de nabije toekomst veilig, maar op basis van de onderliggende structurele problemen waarmee sommige eurozone-landen geconfronteerd worden zal de volgende recessie hard toeslaan. De historie wijst uit dat die recessie binnen de komende tien jaar zal plaatsvinden en zonder wezenlijke economische verbetering zal de eurozone deze recessie vanuit een relatief zwakke positie het hoofd moeten bieden.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.