Verenigde Staten na vier decennia weer grootste olieproducent

De Verenigde Staten waren vorig jaar voor het eerst in vier decennia de grootste olieproducent ter wereld. Dat blijkt uit een rapport van het Britse olieconcern British Petroleum ( BP ). Opgemerkt wordt dat de Verenigde Staten dankzij de ontginning van schalievelden erin zijn geslaagd Saoedi-Arabië en Rusland voorbij te steken zo meldt de website QZ.com

In totaal werd de productie volgens British Petroleum vorig jaar met gemiddeld 2,1 miljoen vaten per dagen opgevoerd. Dat was vooral te danken aan de Verenigde Staten, waar een groei met 1,6 miljoen vaten per dag werd opgetekend. Ook de Amerikaanse import werd vorig jaar ruimschoots gehalveerd tegenover de piekinvoer van één decennium geleden.

Schalievelden

Door de recente trends heeft China dan ook de Verenigde Staten als grootste petroleum-invoerder van de wereld verdrongen. Bob Dudley, chief executive van British Petroleum, gaf aan dat de ontwikkelingen van de schalievelden in de Verenigde Staten verregaande gevolgen hebben voor de sector.

Er wordt daarbij opgemerkt dat de Verenigde Staten het enige land zijn dat er ooit in geslaagd is om gedurende drie jaar op rij zijn gemiddelde dagproductie met meer dan één miljoen vaten te verhogen. Spencer Dale, hoofdeconoom van British Petroleum, stelde dat vorig jaar op het Amerikaanse vasteland meer dan achttienhonderd olieplatformen operationeel waren en meer dan veertigduizend nieuwe bronnen aanboorden.

Fundamentele verschuivingen

Spencer Dale gaf aan dat vorig jaar ongeveer 120 miljard dollar werd geïnvesteerd in de ontwikkeling van schalieprojecten. “Dat betekende meer dan een verdubbeling tegenover vijf jaar voordien,” aldus de hoofdeconoom van British Petroleum. Bob Dudley voegde er aan toe dat het één decennium geleden compleet ondenkbaar werd geacht dat de Verenigde Staten er ooit zouden in slagen een grotere olieproducent te worden dan Saudi-Arabië.

Tevens wordt gemeld dat alternatieve bronnen een recordaandeel in de productie hebben bereikt. Het grootste deel wordt geleverd door waterkracht (14 procent), gevolgd door nucleaire energie (4,4 procent) en hernieuwbare bronnen (2,5 procent).

De ontwikkelingen in de Verenigde Staten vormen volgens het rapport één van de drie elementen die de volgende jaren tot fundamentele verschuivingen in de mondiale energiesector zullen leiden.

Daarnaast moet de sector volgens British Petroleum ook rekening houden met de keuze van China om zijn economische afhankelijkheid van zware industrie terug te schroeven. Tenslotte wordt er ook gewezen op de explosief gestegen vraag naar zonnepanelen en andere milieuvriendelijke bronnen van energiewinning.

Bron: Express.be