Dell blijft speculatief aandeel

De afgelopen maanden heeft Dell verscheidene overnames gedaan, maar hiermee is de overnamedrang van het concern nog niet over. Het behoort juist tot één van de kernstrategieën van het concern. Hierdoor is ook het noodlijdende Palm in het vizier gekomen volgens marktvorsers, waarmee Dell een concurrent zou worden van onder meer Alphabet , Nokia en Apple .

Door onze redactie

Overnames
Vorig kwartaal heeft Dell nog Perot Systems (Texaans ICT bedrijf) overgenomen voor een bedrag van 2,6 miljard euro en vlak daarna Kace Networks (specialist in het leveren van computer hardware). Echter heeft Steve Felice , CEO van Dell’s consumer, small and medium business, laten weten dat Dell nog 10 miljard dollar beschikbaar heeft voor toekomstige overnames. En overnames zullen er komen, aangezien dat de strategie is van de Amerikaanse computerfabrikant, aldus Felice.

Dell heeft al een paar jaar eerder laten weten dat de strategie van het IT-bedrijf voor de komende jaren voornamelijk overnames zullen zijn. Met de overnames wil Dell bedrijven overnemen die oplossingen bieden zodat het bedrijf voor de consumenten de beste oplossingen kan leveren.

Dalende omzet
De laatste tijd gaat het slecht in de pc-markt waardoor Dell de omzet heeft zien dalen en kijkt waar het zich nog kan versterken. Het bedrijf is voornamelijk afhankelijk van de verkoop van computers in de zakelijke markt. Daarnaast wordt de omzet nog negatief beïnvloed door concurrent Hewlett Packard ( Hewlett Packard ) en heeft Dell de winstmarge zien dalen doordat het slechte detailhandel afspraken heeft gemaakt.

Met de overname van Perot Systems hoopt Dell die marges weer op te krikken door behalve computers ook extra diensten en IT- oplossingen te verkopen. Daar geeft het bedrijfsleven meer en vaker geld aan uit dan aan nieuwe hardware.

Palm
Hoewel de overnames van Dell voornamelijk bedrijven waren die opereerden in de core-business van Dell, is het volgens Steve Felice interessant om het weer over de overname van Palm (maker onder meer mobiele telefoons) te hebben. Het gerucht dat het voor Dell een goede stap zou zijn om Palm over te nemen loopt namelijk al een paar jaar.

Voor Dell zou het een interessante overname zijn, omdat het dan als ICT bedrijf de mobiele wereld in gaat en zou gaan concurreren met onder meer Alphabet (Android-toestellen), Apple (iPhone), Nokia en BlackBerry (Blackberry). Als de mobiele telefoon de toekomst is voor directe communicatie zou het voor Dell geen slechte aankoop zijn, aldus analisten. En het zal Dell zeker niet veel kosten aangezien Palm momenteel een marktwaarde heeft van ongeveer 1 miljard dollar en in zwaar weer verkeert.

Palm heeft echter zijn waarde zien dalen met bijna 50% door een winstwaarschuwing die het bedrijf rond februari van dit jaar aankondigde door afnemende vraag voor de pda’s. Hierdoor is het natuurlijk goedkoper voor Dell om het verlies makende Palm over te nemen. Maar de vraag blijft of dit dan wel een goede stap is voor Dell? Voor de beleggers, analisten en Dell wordt het in ieder geval een interessant en spannend jaar met een budget van 10 miljard dollar beschikbaar voor overnames.

Koersstijging
De koers van het aandeel van Dell ging afgelopen week nog fors omhoog nadat analisten van UBS hun advies hadden verhoogd van houden naar kopen. Zij verwachten voor het bedrijf een hoge omzet in Azië en anticiperen erop dat de dalende prijzen voor computer componenten Dell’s winstmarge positief zullen beïnvloeden.