Lagere omzet en winst Dell

Over het afgelopen jaar (boekjaar 2013) zag computermaker Dell haar omzet hard dalen. In totaal daalde omzet met ruim 8 procent tot 14,48 miljard euro. Het nettoresultaat daalde met 18 procent tot 732 miljoen euro. De lagere omzet is vooral te wijten aan lagere pc-verkopen. Onder aan de streep hield het bedrijf daardoor een winst per aandeel van 42 cent over (13 procent lager). Op de beurs in New York daalde het aandeel aanvankelijk ruim 5 procent maar herstelde toch tot een nihile winst van een 0,26 procent.

Resultaten Dell boekjaar 2013

Dell resultaten, Dell resultatenrekening

Waarderingsmaatstaven Dell

Kantoor van Dell
Kantoor van Dell
Het aandeel Dell noteert op dit moment met een k/w van 6,47. De 5-jaars Shillers PE bedraagt 13,39. De gemiddelde koers/winst-verhouding van de sector hardware en toepassingen bedraagt nu 15,56. Over het lopende boekjaar wordt voor volgend jaar een uit te keren dividend van 0,09 Amerikaanse dollar verwacht. Het dividendrendement volgens deze verwachtingen dan uit op 1 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 1,91 procent.

De verhouding van de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke (boek)waarde ligt op 2,85 (met de boekwaarde berekend door het eigen vermogen per eind vorig jaar te delen door het aantal uitstaande aandelen). De sector wordt verhandeld op 2,96 maal haar boekwaarde.

Consensusverwachting resultaten 2012 Dell

Over het dit jaar ligt de consensus van de omzet op 58,27 miljard Amerikaanse dollar. Voor dit jaar wordt onder aan de streep een nettoresultaat verwacht van 2,85 miljard Amerikaanse dollar. De algemene verwachting van het resultaat per aandeel ligt op 1,81 Amerikaanse dollar. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 32 procent.

Adviezen analisten over Dell

Het aandeel wordt door 19 analisten gevolgd (op fundamentele basis). Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 16 Amerikaanse dollar. De prijs van het aandeel ligt zodoende 37 procent onder de fair value van de analisten. Om 22.30 sloot het aandeel 0,26 procent hoger op 11,71 Amerikaanse dollar. Op basis van de huidige beurskoers ligt Dell's marktkapitalisatie rond de 21,67 miljard Amerikaanse dollar.