Analisten content met resultaten Philips

De resultaten die Philips maandagmorgen publiceerde waren boven de verwachtingen van analisten. Gemiddeld waren analisten ervan uitgegaan dat Philips een nettoverlies zou realiseren, maar daarentegen stond er onderaan de streep een nettowinst. Vooralsnog blijven de analisten echter bij hun eerder afgegeven advies waardoor de consensus voor het aandeel licht positief blijft.

Analisten tevreden
De analisten van ABN AMRO zijn van mening dat Philips een betrekkelijk zwak kwartaal heeft meegemaakt. De analisten vinden het van groot belang dat Philips in de tweede helft van dit jaar waarschijnlijk beter zal presteren dan over het afgelopen halfjaar, waarbij de ingrijpende kostenbesparingen een belangrijke rol zullen spelen. Mede daarom vinden de analisten de tweedekwartaalcijfers bemoedigend. Vooralsnog blijven de analisten echten nog bij hun houdadvies.

Analist Jan Hein de Vroe van ING stelt dat Philips zich ten opzichte van het vorige kwartaal in het tweede kwartaal licht heeft weten te herstellen, al ziet het er onderliggend volgens hem nog steeds slecht uit. De analist is tevreden over de kostenreducties die het elektronicaconcern heeft doorgevoerd. ING heeft een koopadvies voor het aandeel uitstaan.

Bij effectenhuis Petercam vonden ze de tweedekwartaalresultaten beter dan verwacht, ondanks dat deze fors lager uitvielen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Analist Eric de Graaf ziet zelfs de eerste lichtpuntjes door de aangekondigde kostenbesparingen en de eerste tekenen van stabilisatie in verscheidene markten. De Graaf verwacht zelfs een lichte verbetering van de omzet in de aankomende maanden. Voor de analist verraste de winstmarge van de divisie Healthcare, maar stelde de andere twee divisies daarentegen teleur. Momenteel heeft de analist een add-advies uitstaan met een koersdoel van 15,80 euro.

Analist Victor Bareño van SNS Securities stelt in zijn researchrapport dat de EBITA beter was dan verwacht. Voor de analist waren de prestaties van de Healthcare-divisie beter dan verwacht waarbij hij vooral wijst op de stabiele marges. Daarnaast vindt Bareño het positief dat Philips een verbetering voorziet voor de tweede helft van dit jaar. Tot slot is de analist te spreken over de aangekondigde kostenbesparingen. De analist blijft voorlopig bij zijn reduce-advies met een koersdoel van 11 euro.

Analist Laurens Bailly van BNP Paribas Ageas stelt dat de nettowinst ruim boven de verwachtingen ligt, aangezien de consensus uitging van een verlies van meer dan 100 miljoen euro. De gedaalde omzet weerspiegelt volgens de analist een aanhoudende zwakte op de consumenten- en professionele markten, vooral in de divisies Light en Lifestyle. Volgens Bailly is een groot deel van het slechte nieuws inmiddels al in de koers verrekend en blijft het aandeel koopwaardig op grond van een stevig strategisch plan, een heroriëntering naar minder cyclische activiteiten die meerwaarde opleveren en een zeer goede financiële soliditeit. Mede daarom blijft het buy-advies staan.

Analist Jos Versteeg van Iris stelt in een interview met Belegger.tv dat de markten waar Philips in actief is nog te pril zijn om te spreken van een herstel en blijft mede daarom bij zijn houdadvies.



Consensus
Doordat op dit moment geen van de analisten een wijziging heeft gedaan in zijn advies blijft de consensus licht positief. Momenteel staan er voor het aandeel 14 koop-, 15 houd- en 12 verkoopadviezen uit. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 13,33 euro, wat een verwacht rendement oplevert van slechts 2,94%. Doordat de koers vandaag al ruim 5% hoger noteert kan gesteld worden dat het aandeel volgens de analisten fair value gewaardeerd is.