JP Morgan prefereert UBS boven Credit Suisse

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan heeft onlangs de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse met elkaar vergeleken, waarbij de analisten concluderen dat UBS er beter voor staat. Kijkende naar de consensus ligt dit in lijn met wat andere analisten van beide aandelen vinden, terwijl zij tegelijkertijd genoeg opwaarts potentieel voor de koers zien. Wel kan de recente aanhouding van de topman van UBS Belgium zorgen voor druk op de koers.

JP Morgan stelt in zijn onderzoeksrapport dat UBS er in vergelijking met zijn naaste tegenstrever Credit Suisse te goedkoop gewaardeerd is. Volgens de analisten overtuigt UBS door een betere mix van activiteiten en een groter potentieel voor kapitaaldistributies.

Mede daarom heeft JP Morgan voor UBS het advies op ‘overweight’ staan, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 23 Zwitserse frank. Voor Credit Suisse heeft de Amerikaanse zakenbank juist het advies op ‘underweight’ staan, met daarbij en koersdoel van 32 Zwitserse frank.

Topman opgepakt

Een smetje voor UBS is echter wel de recente aanhouding van de topman van UBS Belgium, Marcel Bruehwiler. Hij is op 19 juni opgepakt vanwege een onderzoek naar grootschalige belastingfraude.

UBS zou in de afgelopen 10 jaar potentiële klanten benaderd hebben met het voorstel om een geheime rekening te openen. Hiermee zou belasting zijn ontdoken, terwijl de Zwitserse zakenbank ook wordt verdacht van witwassen en vorming van een criminele organisatie.

Consensus

Wanneer er wordt gekeken naar de consensus komt naar voren dat analisten iets positiever zijn over UBS dan Credit Suisse . Voor beide aandelen staan 2 koopadviezen uit, maar voor UBS staan er 9 houd- en 16 koopadviezen uit, terwijl Credit Suisse het moet doen met 11 houd- en 10 koopadviezen. Desondanks mag gesteld worden dat analisten over het algemeen positief gestemd zijn over beide Zwitserse banken.

Daarbij zien de marktvorsers nog voldoende opwaarts potentieel voor zowel UBS als Credit Suisse , al wint ook hier eerstgenoemde de strijd. Met een gemiddeld koersdoel van 20,01 Zwitserse frank rekenen analisten op een rendement van 17,9%, waar Credit Suisse een gemiddeld koersdoel heeft van 30,85 Zwitserse frank en daarmee een verwacht rendement van 15,9%.