Ebola uitbraak raakt vooral goudmijnbedrijven

Deutsche Bank heeft onlangs een rapport over de wereldwijde mijnsector naar buiten gebracht. Zij stellen hierin vast dat vooral goudmijnbedrijven kwetsbaar zijn door de uitbraak van het ebola virus. Mede daarom heeft Deutsche bank zijn taxaties voor een aantal mijnbouwbedrijven neerwaarts bijgesteld.

Goudmijnbedrijven

Deutsche Bank concludeert dat goudmijnbedrijven die actief zijn in de Afrikaanse regio waar ebola is uitgebroken het goudmijnbedrijf Rangold Resources het hardst geraakt zal worden. De productie van het bedrijf is namelijk gefocust op West en Centraal Afrika.

Nordgold en AngloGold Ashanti zitten volgens de analisten eveneens in een moeilijke positie, aangezien 57% en 53% van hun waarde afkomstig is van de geïnfecteerde regio.

Ook andere grondstoffenproducenten geraakt

Deutsche Bank wijst er echter ook op dat ijzererts- en aluminiumproducenten, maar ook olieboorbedrijven ook blootstelling hebben aan het ebola virus. Zo heeft ArcelorMittal ijzerertsactiva in zowel Genua als Liberia, terwijl Vedanta Res. Resources ook in Liberia actief is en African Minerals een mijn heeft in Sierra Leone.

Verder kondigde onlangs Exxon Mobil aan dat het zijn activiteiten voor de kust van Liberia voorlopig heeft stilgelegd, een regio waar het ebola virus heftig verspreid is. Het Amerikaanse olieconcern heeft een aantal projecten in West-Afrika op de planning.

Koersdoelverlagingen

Deutsche Bank heeft met name de koersdoelen voor een aantal aandelen neerwaarts bijgesteld. Zo ging het koersdoel voor Peabody Energy 3 dollar omlaag tot 16 dollar, terwijl Newmont Mining zijn koersdoel verlaagd zag worden van 27 dollar tot 25 dollar. Voor Coeur DAlene Mines werd het koersdoel verlaagd van 11 dollar tot 9 dollar. Voor al deze aandelen hanteert Deutsche Bank een ‘hold-advies’.

Deutsche Bank houdt echter ook vast zijn koopadviezen voor een aantal aandelen. Zo staan zowel AK Steel, Constellium Holdco en Steel Dynamics op de kooplijst van de analisten. Wel zijn ook voor deze aandelen de koersdoelen door Deutshe Bank verlaagd. Voor AK Steel ging het koersdoel tot 10 dollar omlaag, voor Constellium Holdco van 36 dollar naar 33 dollar en voor Steel Dynamics tot 27 dollar.