Analisten content met schuldreductie HeidelbergCement

HeidelbergCement maakte recent bekend zijn Amerikaanse bouwmaterialendivisie te verkopen. Analisten verwelkomen de transactie, vooral omdat deze zal worden aangewend voor het terugbrengen van de schuldenlast. Mede daarom is de consensus voor het aandeel ook positief, waarbij marktvorsers nog voldoende koerspotentieel zien.

HeidelbergCement maakte op 24 december bekend Hanson Building Products te verkopen aan investeringsmaatschappij Lone Star voor 1,4 miljard dollar. Hanson is voornamelijk actief in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië.

Maximaal 100 miljoen dollar dat uit de verkoop voort komt zal in 2016 worden uitbetaald, wat afhankelijk is van de prestaties van de divisie in 2015. HeidelbergCement heeft aangegeven dat de opbrengsten van de verkoop zullen worden gebruikt om de schuldenlast te reduceren. Op 30 september stond de nettoschuld op 7,63 miljard.

Taxaties in lijn

S&P Capital IQ heeft naar aanleiding van de verkoop door HeidelbergCement het koersdoel voor het aandeel met 2 euro verhoogd tot 66 euro. Analist Clive Roberts is te spreken over het feit dat het bouwmaterialenbedrijf de opbrengsten gaat aanwenden voor het versterken voor de balans. Mede daarom blijft het advies door de analist gehandhaafd op ‘buy’.

DZ Bank heeft eveneens een koopadvies en koersdoel van 66 euro voor HeidelbergCement uitstaan. De analisten stellen dat de verkoop van niet-kernactiviteiten positief is, vooral omdat de opbrengsten ten goede zullen komen aan het terugbrengen van de schuldenlast. Gezien de lage waardering ten opzichte van de sector blijft DZ bank positief over het aandeel.

Bijna 9% opwaarts potentieel

Deze positieve opinies komen ook terug in de consensus voor het aandeel. In totaal staan er maar liefst 16 koopadviezen voor HeidelbergCement uit, tegenover 5 houd- en 7 verkoopadviezen.

Daarbij zien analisten gemiddeld genomen nog voldoende opwaarts potentieel voor de koers. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 64,09 euro en biedt een verwacht rendement van 8,7%, waarbij de recent afgegeven koersdoelen hier nog veelal boven liggen.

Verder bedraagt de koers-winstverhouding van HeidelbergCement momenteel 24,7, wat hoger is dan dat van concurrent LafargeHolcim (20,1) maar fors lager dan dat van Lafarge (33,3).